Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Utbildning

[Publicerad 2019-09-12]

Inte bara barn i fokus för årets Hygienvecka

På Hygienveckans invigning kan förskolebarnen bland lära sig om tandvård av ”Tandtrollen”. Foto: Marianne Bengtsson

Roligt lärande om viktigt ämne. Att det är viktigt att tvätta händerna är något som nöts in noggrant hos de flesta förskolebarn – bland annat genom den årligen återkommande Hygienveckan. Hygiensjuksköterskan Marianne Bengtsson efterlyser nu övergripande riktlinjer om handhygien för att också få alla anställda i förskolan att tvätta händerna lika noga som barnen. 

Hygienveckan – som invigs under festliga former på Plikta i Slottsskogen den 16 september – har arrangerats av Västra Götalandsregionen sedan 2011 för att på ett lekfullt och pedagogiskt sätt arbeta för ökad handhygien i förskolan.

– Vi har hållit på i många år och arrangemanget blir större och större. I år medverkar 400 förskolor från 53 kommuner, vilket är intressant eftersom det ju bara finns 49 kommuner i regionen. Men det finns uppenbarligen ett intresse hos förskolor även utanför Västra Götaland att arbeta med den här frågan säger Marianne Bengtsson.

Pedagogiskt och kul
Hon är hygiensjuksköterska på Smittskydd Västra Götaland och jobbar med Hygien i förskolan (förkortas Hyfs) och Hygienveckan.

På invigningen i Slottsskogen blir det sång och dans, gympa samt pedagogiska tandtroll och tyghänder – målet är att det ska vara en kul dag för barnen, där de också lär sig om hygien. Bakgrunden till att veckan anordnas är dock mer allvarlig.

”En riskmiljö”
– På smittskyddet får vi dagligen ärenden som rör förskola och förskolebarn, så sett med våra ögon är det en riskmiljö. När man har så många barn på så liten yta är det klart att smittor sprids. Och i framtiden ser vi att resistenta bakterier kommer bli ett allt större problem som vi behöver vara redo för att ta hand om, säger Marianne Bengtsson.

Hygienveckan genomförs tillsammans med den danska organisationen Rådet för bättre hygien, och har varje år ett särskilt tema. I år är temat ”Hygien – en hållbar strategi”, och tanken bakom är att sätta fokus på hur viktigt det är att kommunala verksamheter har uttalade strategier och riktlinjer på hygienområdet.

Efterlyser kommunala riktlinjer
– Temat handlar om att vi vill uppmärksamma hygien på alla nivåer i förskolan, och att det ska finnas riktlinjer. Det saknas i dag i Göteborgs Stads förskolor, men finns goda exempel inom Västra Götalandsregionens verksamheter. Vi behöver få med oss måltidspersonal, lokalvårdare, chefer och pedagoger så att alla strävar mot samma mål, säger Marianne Bengtsson.

Regionstyrelsen i Västra Götaland har beslutat om riktlinjer för städning, rengöring och hygien som gäller i alla Västra Götalandsregionens verksamheter.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se kommunfullmäktiges möte 21 november

Sändningen startar klockan 15.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Budgetförslag för 2020, uppföljning av Göteborgs Stads plan för att förbättra hbtq-personers livsvillkor och delårsrapport augusti var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 23 oktober. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling