Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Utbildning

[Publicerad 2016-10-25]

Intensivkurs för vattenrädda barn på Angered arena

"Det handlar om att lära känna vattnet, ett steg i taget", säger Ayub Yassin som är siminstruktör på Angered arena.

Lär sig gilla vatten. Hos en del icke simkunniga finns en rädsla för vatten. Genom en intensivkurs i Angered arena får barn i femte och sjätte klass prova att komma över sin otrygghet. Undervisningsmetoden heter Brainswim och har visat sig vara effektiv.

Göteborg ligger under genomsnittet för simkunnighet i landet. Idrotts- och föreningsförvaltningen – som har i uppdrag att öka simkunnigheten bland barn i Göteborg – ser att det behövs komplement till skolans simundervisning. För elever som upplever en rädsla för vatten är den vanliga undervisningen inte tillräcklig.

– Simlärarna hinner inte med dessa barn. De har tillräckligt att göra med att få elever simkunniga, säger Helena Eriksson, planeringsledare på idrotts- och föreningsförvaltningen.

Hon berättar att det kan röra sig om olika grader av vattenrädsla.

– Vissa så rädda att de inte vågar gå i vattnet alls. Sedan finns det de som inte vågar stoppa huvudet under vatten. Andra kan vistas i vatten och kanske till och med simma, men utsätts de för en ovan situation kan de bli paralyserade.

Nationellt projekt
Förra hösten erbjöd förvaltningen för första gången kursen Gilla vatten, som är ett nationellt projekt för ökad trygghet i vatten. Utbildade instruktörer i metoden Brainswim finns på Lundbybadet, Kärra simhall och Angered arena.

Gilla Vatten är ingen simskola där målet är att bli simkunnig, utan syftet är att ta bort rädslan och göra barnet redo att lära sig simma i nästa steg. På måndag 31 oktober startar en ny Gilla vatten-kurs i Angered arena.

– Man kan säga att det handlar om att lära känna vattnet, ett steg i taget. Vi börjar med att låta barnen titta på vattnet, kanske luta sig fram. Därefter får de sätta sig på kanten, kanske känna på vattnet och så vidare – allt för att barnet ska kunna slappna av, säger Ayub Yassin, instruktör på Angered arena.

Svårt att nå barnen
Kursen riktar sig till elever i femman och sexan. Den är gratis och genomförs som intensivkurs under tio dagar, med en timme om dagen. Tio elever får plats och kursen sker i rehab-bassängen i en avskild och lugn miljö.

Trots behovet är platserna ännu inte fyllda. Helena Eriksson berättar att det är svårt att nå barnen. Inför den här kursen har förvaltningen tagit hjälp av skolorna för att identifiera eleverna och nå ut med informationen.

– Det kanske tar ett tag att jobba in konceptet också, säger Helena Eriksson.

Grundarna till brainswim har praktiserat metoden i Australien och på Fiji. En magisteruppsats i pedagogik vid Högskolan i Skövde från i år visar att Brainswim är en bra väg att göra nyanlända elever vattenvana.

Gilla vatten-kurser har tidigare hållits i Lundby- och Kärrabadet, där fler kurser är planerade till efter jul.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Förstudie om gränslös vård i Angered, Göteborgs Stads risk- och sårbarhetsanalys och Göteborgsförslag [828] Hearing om Västlänkens tidplan, budget och miljö. Det var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen 11 september. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 12 september

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling