Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Levande historia

[Publicerad 2012-01-16]

Interaktiv karta ska visa resandefolkets historia

Gränskarta mellan Norge och Sverige 1727. Orginalet finns i Kungliga biblioteket i Köpenhamn.

Norsk-svenskt samarbete. Nu ska resandefolket få en interaktiv karta på nätet. Ett norskt-svenskt samarbete ska ta fram en klickbar karta över folkets historia i gränslandet Sverige-Norge. På onsdag hålls ett seminarium i Göteborg om projektet.

– Nu håller man på och samlar in information i museernas arkiv, genom intervjuer och även arkeologiska utgrävningar, berättar Richard Magito Brun, sekreterare i Kulturgruppen för resandefolket.

”Även idag lever vi i gränsland”
– Vi söker vår historia så långt tillbaka vi kan komma och fram till nu. Även idag lever vi i gränsland; mellan det svenska och det osvenska, mellan att vara inlemmad och avvikande.

Projektet Resandekartan går ut på att samla in all intressant information om resandefolkets historia i Västra Götalands län och Östfold i Norge.

Alla platser och minnen i denna historiska databas ska sedan göras lätt tillgängliga i en karta på internet. Här ska man kunna klicka sig fram till fördjupad kunskap om resandefolket.

Projektet drivs av Bohusläns museum/Västarvet och Haldens Historiske Samlinger med stöd av EU:s regionala utvecklingsfond.

– Vi har en budget på två miljoner kronor på tre år. Jag hoppas att kartan ska vara ute på nätet om kanske ett halvår, sedan ska den fyllas på successivt, säger Richard Magito Brun.

Seminarium på stadsmuseet
På onsdag 18 januari, kl 13-15, arrangerar Kulturgruppen för resandefolket ett seminarium om kartprojektet på Göteborgs Stadsmuseum, Norra Hamngatan 12. Här medverkar Bodil Andersson och Kristina Lindholm från Haldens Historiske Samlinger och Bohusläns museum.

På seminariet informeras också om en ny permanent utställning om resandefolket som invigs lördag 24 mars på Bohusläns museum i Uddevalla. Det är fri entré till seminariet, som är öppet för alla.

Seminariet genomförs med stöd av Göteborgs Stads kulturförvaltning och i samarbete med ABF Göteborg.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium


Julmarknader, utställningar, läxhjälp och mycket mer – här hittar du aktiviteterna!

Se kommunfullmäktiges möte 10 december

Sändningen börjar kl 15 den 10 december.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan för ridsport och översyn av regler för att förenkla för företag är två av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 20 november. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling