Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Miljö & kretslopp

[Publicerad 2018-10-24]

Joggare plockade nästan femtio påsar skräp på tjugo minuter

  • Fwd: Bilder: Uppföljning "hallå där", GreenhackGBG, Vårt Göteborg Sofia Franzén till: Redaktionen Vårt Göteborg 2018-10-24 12:01 Svara till sofia.franzen Fwd: Bilder: Uppföljning "hallå där", GreenhackGBG, Vårt Göteborg Sofia Franzén till: Redaktionen Vårt Göteborg 2018-10-24 12:01 Svara till sofia.franzen Foto: Johanna Montell

  • Foto: Johanna Montell

  • Foto: Johanna Montell

Succé för ploggingkväll. Att jogga och plocka upp skräp samtidigt, att ”plogga” har växt till en stor, internationell rörelse. På temat att ”Gör en bra grej till två” ordnade GreenhackGBG en plogging-kväll på Fixoteket i Majorna den 9:e oktober.

Hallå där, Mattias Jägerskog, projektledare för GreenhackGBG, vilket är Göteborgs Stads kanaler för hållbara livsstilar. Hur kommer det sig att ni ordnade en ploggningskväll?
– Vi tror att vi kan göra Göteborg mer hållbart tillsammans. Det händer någonting när vi kombinerar social och ekologisk hållbarhet. Man mår bra av att röra på sig, och av att göra saker tillsammans. När vi lägger till att vi dessutom gör en insats för miljön uppnår vi flera hållbarhetsmål på samma gång, vi gör en bra grej till mer helt enkelt.

Hur var kvällen?
– Det var jätteroligt på så många sätt. Ploggas grundare Erik Ahlström berättade om hur ploggingrörelsen tog fart i Sverige och ledde vår ploggingrunda runt Jægerdorffsplatsen, Chapmans Torg och ner mot Röda Sten. Vi var ungefär 25 stycken göteborgare som fick ihop 50 påsar skräp på bara 20 minuter. Det blev så tydligt hur mycket man kan göra när man gör någonting tillsammans.

Vad hittade ni för typ av skräp?
– Vi hittade väldigt mycket engångsmuggar och cigarettpaket. Det konstigaste vi hittade var nog en duschslang!

Kommer det att bli fler tillfällen?
– Vi tror att vi kan göra ett hållbart Göteborg tillsammans och bjuder därför in alla att starta egna skräpplockar-initiativ. Vi hjälps sedan åt att både lyfta fram varandras initiativ och hitta fler som vill vara med – via exempelvis sociala medier. Man kan få påsar och handskar av Göteborgs stad, som också kommer och hämtar skräpet man samlat upp. Ett sätt att hitta varandra på är via vår Facebookgrupp ”Hållbart Göteborg”.

Vad händer framöver med GreenhackGBG?
– Det är tydligt att göteborgarna både vill och kan och agera för ett mer hållbart Göteborg. Nu kommer vi börja agera ännu mer tillsammans och de senaste veckorna har vi sett fler och fler exempel på det. Via Facebookgruppen ”Hållbart Göteborg” har till exempel göteborgare bjudit hem andra deltagare för att byta kläder med varandra. Andra har börjat prata om hur de kan odla mer och bättre. Vi vill ha ännu mer idéer kring vad vi kan göra för aktiviteter tillsammans 2019, så häng på!


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Förstudie om gränslös vård i Angered, Göteborgs Stads risk- och sårbarhetsanalys och Göteborgsförslag [828] Hearing om Västlänkens tidplan, budget och miljö. Det var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen 11 september. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 12 september

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling