Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Kultur & fritid

[Publicerad 2015-08-21]

Johanna i Brunnsparken renoveras

Rejäl översyn av både staty och fontän. Efter Poseidon och Gustaf Adolf är det nu Johannas tur att få en rejäl översyn. Redan på måndag börjar konserveringsarbetet av den välkända statyn från 1883. Innan jul väntas Johanna vara tillbaka i Brunnsparken igen.

När Poseidon gömdes bakom skyddande plast, eller Gustav Adolf plockades ner för ett besök hos konservatorn, höjde många göteborgare på ögonbrynen. Statyerna utgör en så självklar del av stadsbilden att de snabbt lämnar ett synbart och känslomässigt tomrum efter sig.

– Visst det är viktiga klenoder för Göteborg. Johanna har kanske inte lika många lagt märke till eftersom hon står så högt upp, men nu ska vi göra bot och bättring och ge henne ordentlig belysning kvällar och nätter, säger Johan Blomqvist som är planeringsledare på park- och naturförvaltningen.

Ornament saknas
Redan på måndag 24 augusti påbörjas det omfattande arbetet som inte bara handlar om att se över själva bronsstatyn, utan även om att ge fontänen ett nytt pumprum. Hela arbetet beräknas kosta 6, 8 miljoner kronor.

– Statyn, bronsskålen och bassängen i granit är i dåligt skick. Själva statyn har ärgningar, och legeringar som håller på att spricka. Dessutom fattas det en del ornament som slitits ner. På håll förefaller hon någorlunda intakt, men när man kommer nära in på ser man att det fattas saker, säger Johan Blomqvist.

Vindmätare installeras
Pumprummet under fontänen har inte moderniserats sedan det installerades på 1800-talet, men nu kommer man att gräva sig ner i Brunnsparken och modernisera utrustningen. Bland annat ska en mätare som känner av vindstyrkan installeras.

Under konserveringen kommer det att bli möjligt att följa arbetet via instagramkontot: @johannagonesurfin.

Johannastatyns formella namn är La Semeuse – franska för Såningskvinnan. Eftersom många göteborgare tyckte namnet var svårt att uttala kom stadens första kvinnliga staty i folkmun i stället att kallas efter invigningsdagens namnsdagsbarn – Johanna.
I mitten av december väntas Johanna vara tillbaka i Brunnsparken igen.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan mot hedersrelaterat våld och förtryck, Göteborgsförslag om löpande redovisning av Västlänkens kostnader, finansiering av Slottsskogsobservatoriet 2019 och färdplan för avveckling av Rosenlundsverket var några av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 9 oktober. Läs kommunstyrelsens notiser här

Se sändningen från kommunfullmäktige 12 september

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling