Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Mitt Göteborg

[Publicerad 2002-11-14]

Jonas Alströmer – potatiskungen

Jonas Alströmer Foto: Anna Jolfors

När jag ser statyn av Jonas Alströmer vid Lilla torget i Göteborg tänker jag på potatis. Det är ju det han är känd för – att han introducerade potatisen i Sverige. Jag tycker den är fin där den står. Den har sitt eget lilla torg, den står lite fel bara. Jag tror inte många ser den, den står lite avskilt. Borde stå någon annanstans.

Alströmer reste mycket

Jonas Alströmer levde 1685-1761. Han föddes i Alingsås men vistades och studerade i unga år mycket i London och på flera andra platser i Europa. Han återvände till Sverige 1724 och blev då den förste här i landet som odlade potatis som föda, på sin gård Nolhaga utanför Alingsås. Innan hade den odlats som trädgårdsväxt. Han var också den som gav potatis namnet potatoes från engelskan. Innan hade den kallats för tartuffler, pantofflor, pärer och jordäpplen.

Alströmer startade många industriella företag som gynnade hattpartiets merkantilistiska politik, då främst Alingsås manufakturverk. Han var väldigt intresserad av utvecklingen av fårskötsel och kreatursavelns förbättringar. Han var med och stiftade Vetenskapsakademin 1753.

Släkten Alströmer hette Alström fram till 1751 då Jonas adlades och tog namnet Alströmer – så släkten Alströmer härstammar från Jonas. Jonas fick sönerna Patrick och Clas, som blev friherrar 1778, samt en tredje son vid namn Johan.

Jonas Alströmer umgicks med familjen Sahlgren, som gav upphov till Sahlgrenska sjukhuset – Jonas Alströmers son Clas gifte sig med Sara Katarina Sahlgren och några av Jonas Alströmers vänner var Niclas Sahlgren, Carl von Linné och William Chalmers.

Skulpterad av John Börjeson

Statyn är gjord i brons av skulptören John Börjeson. Skulptören John Börjeson var först sjöman, skräddare och guldsmedslärling. 1858 blev han elev på Konstakademien. Han jobbade i Rom och Paris och gjorde många fornnordiska motiv. Han skapade också många offentliga skulpturer.

Hans dotter Lena följde i hans spår och blev utbildad skulptör av sin pappa och senare också konstnär. Hon startade också konstskola i Stockholm på 1940–50-talet.

Under vinjetten ”Mitt Göteborg” skriver elever från Munkebäcks- gymnasiets och Studiums medie- och kommunikationsutbildningar.
Dessa skribenter har stor frihet vad gäller ämnesval och upplägg på artiklarna. Materialet är fristående från nättidningen Vårt Göteborgs nyhetsinnehåll.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se kommunfullmäktiges budgetdebatt 13 november

Sändningen startar klockan 9.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Budgetförslag för 2020, uppföljning av Göteborgs Stads plan för att förbättra hbtq-personers livsvillkor och delårsrapport augusti var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 23 oktober. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling