Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Kultur & fritid

[Publicerad 2018-11-27]

Julbelysning återvinns i ny design

Obrukbara ljusgranar har blivit cirklar och hjärtan. De ljusgranar som prytt Göteborg kring juletid har gjort sitt och ska få nytt liv. Med hjälp av formgivare har granarnas material återvunnits och designats om till cirklar och hjärtan som kommer att lysa upp Axel Dahlströms Torg och Brunnsbotorget.

Förra året visade det sig att de ljusgranar som hängt på flaggstänger runt om i Göteborg inte höll för västkustvädret, de kunde vara en potentiell fara när det blåser kraftigt. De packades ner och lades undan. Men materialet som bestod av aluminiumringar och LED-ljusslingor var fortfarande fullt användbart.

– Det var så synd att bra material bara skulle läggas åt sidan. Jag ville återanvända och skapa något nytt, säger Samira Ajanovic, centrumutvecklare på Göteborgslokaler som förvaltar de stadsdelstorg där många av granarna har stått.

Symboliska cirklar
Göteborgslokaler bestämde sig för att återvinna materialet och tog hjälp av HDK-läraren Jorma Huttu, formgivaren Pia Hansson och Ståhls reklam.

I den omdesignade juldekoren används ringarna både i sin ursprungliga form och en del blir till hjärtan.

– Vi ville skapa nya uttryck av de befintliga ljusslingorna. Vi bollade idéer och kom fram till att de lysande cirklarna som det till slut blev, kunde symbolisera snöflingor, julkulor, hjärtan och julhjul, säger Jorma Huttu.

Den nya ljusdekoren kommer att hänga på Axel Dahlströms Torg och Brunnsbotorget. Premiär blir det på Axel Dahlströms Torg där belysningen tänds den 29 november klockan 17.00.


Fotnot:
Göteborgslokaler ägs av Göteborgs Stad och förvaltar kommersiella lokaler för butik, kontor och kommunal verksamhet. Lokalerna ligger inom Göteborgs kommun och många av dem kring stadsdelstorgen.

Gilla och följ Vårt Göteborg

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Gamla Göteborg

Beslut i kommunstyrelsen

Göteborgs Stads servicepolicy, återremiss för ärendet om projekt Skeppsbron samt återremiss för om- och tillbyggnaden av Sjöfartsmuseet var något av det som kommunstyrelsen beslutade om onsdag 6 februari. som kommunstyrelsen beslutade om onsdag 6 februari. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se kommunfullmäktiges webbsändning 31 januari

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Sök bland Göteborgs Stads små och stora aktiviteter i Göteborgs stads kalendarium – klicka här!

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling