Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Kultur & fritid

[Publicerad 2014-08-28]

Kålltorps fritidsgård firar 70 år

Huset där Kålltorps fritidsgård är inrymd är byggt 1722. I år fyller verksamheten 70 år och det firar man med jubileumsfest för hela familjen. Foto: Eva Chronholm

Har danat kända Göteborgsmusiker. En av Sveriges äldsta fritidsgårdar – Kålltorp i Göteborg - fyller 70 år och ordnar stort kalas på lördag, med rock, barnkör och agility. Musiken blir av högsta klass, med bland andra Bernt Andersson.

Proggrockaren Bernt Andersson är känd från Nynningen och Tottas bluesband och som kapellmästare för Carl-Einar Häckner på Liseberg. Han har spelat med Björn Afzelius, Mikael Wiehe och många andra – och skrivit filmmusik. Men han började sin musikerbana på Kålltorps fritidsgård.

– Ja, det är jätteroligt, de var tre killar som började spela här på gården redan 1967 och de har hängt ihop sedan dess. Och nu på lördag kommer de hit och spelar för oss, säger Eva Chronholm på Kålltorps fritidsgård.

Anrikt hus
De andra två är Bengt Blomgren på gitarr och Kjell Jansson på bas. Deras band heter egentligen Serve You Right to Suffer, men på lördag kallar de sig bara Serve You Right eftersom två bandmedlemmar inte är med.

49DA.jpg
Kålltorps fritidsgård på Virginsgatan 13 ligger i ett vackert hus med anor. Det byggdes redan 1722 och köptes 1755 av direktören på Ostindiska kompaniet Niclas Sahlgren, mannen som donerade pengar så att Sahlgrenska sjukhuset kunde byggas.

Ända sedan 1944 har det varit fritidsgård i huset, alltså en av Sveriges äldsta. Men det är inte bara fritidsgården som jubilerar, även föreningen Människan i Kålltorp fyller 40 år och firas på lördag.

Scouter och slöjd
– Det har varit fantastiskt kul att samarbeta med våra grannar inför firandet, alltså alla föreningar som finns i och kring huset, säger Eva Chronholm.

– Scoutkåren Göta Lejon och Kålltorps träslöjdsförening är lika gamla som vi. Alla här är gamla, goa föreningar, så det är väldigt mysa att få fira tillsammans.

Jubileumsprogrammet på lördag börjar kl 11 och vid 11.30 kommer Serve You Right upp på scen. Sedan kan man bland annat lyssna på berättelser av ett gäng som var med när fritidsgården öppnade på 40-talet. Det blir också flöjtmusik och barnkör från kulturskolan i Örgryte-Härlanda.

Hundar och schack
Gästerna kan också gå poängpromenad och lyssna på musik med Rolf Dahlström som spelar Elvis, rock och schlager.

Här kommer också en lång rad föreningar att visa upp sina aktiviteter, allt från blodhundar, agility, rallylydnad till träslöjd, boule och schack.

På kvällen, kl 18 – 21, blir det musik för alla äldre än 12 år, bland annat spelar State Lycke och blues.

92_2.jpg


Gilla och följ Vårt Göteborg

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Gamla Göteborg

Beslut i kommunstyrelsen

Göteborgs Stads servicepolicy, återremiss för ärendet om projekt Skeppsbron samt återremiss för om- och tillbyggnaden av Sjöfartsmuseet var något av det som kommunstyrelsen beslutade om onsdag 6 februari. som kommunstyrelsen beslutade om onsdag 6 februari. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se kommunfullmäktiges webbsändning 31 januari

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Sök bland Göteborgs Stads små och stora aktiviteter i Göteborgs stads kalendarium – klicka här!

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling