Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Gamla Göteborg

[Publicerad 2017-06-02]

Kanonerna i Långedrag

  • Årtionden av regnvatten och fukt har satt sin prägel på befästningens rum. Foto: Oscar II Fort

  • Fortet omgärdas av en vallgrav som är insprängd i berget. Foto: Oscar II Fort

  • Fortet ritades av Claes Grill och togs i bruk 1907.

”Hemligt” fort öppet på nytt. En lång mörk tunnel bakom en bastant grind i järn. Vi är vid Oscar II:s fort i Långedrag, en relativt okänd jättebefästning som fram till 1955 bevakade inloppet till Göteborgs hamn.

Mer information: Fortets hemsida: Öppettider m m

Inne i anläggningen droppar vattnet taktfast från taket ner på det fiskbensmönstrade stengolvet. Runda lampor hänger från det fuktiga stentaket. När allt var nytt – 1907 – såg här helt annorlunda ut.

För att vara en militär byggnad var fortets inredning ovanligt påkostad, och de numera fuktskadade grå väggarna var då täckta av pärlspont i jugendkulörer som ockragult, olivgrönt och djuprött. Rummen och korridorerna – hundratals meter är insprängda i berget – var också utrustade med för sin tid avancerade finesser som luftburen värme.

Strategiskt viktigt
Huvudsaken med fortet var dock inte den fina inredningen utan, så klart, kanonerna. Fortet är en del av det större befästningsverket Älvsborgs fästning (ej att förväxla med Nya Älvsborgs fästning på ön i hamninloppet eller Älvsborgs slott på Klippan) och byggdes för att skydda det strategiskt viktiga inloppet till Göteborgs hamn från angrepp från havet. Strax innanför fortet ligger Nya Varvet, som då fortfarande var en flottbas, och själva hamnen var, då som nu, en viktig del av landets infrastruktur.

Ovanpå fortet, uppe på ”hjässan”, står flera stora kanoner i olika kalibrar uppställda. De största är utrustade med så kallade självsänkande lavetter, vilket innebär att de kan hissas upp och ner så att de ”kikade upp” bakom krönet precis innan skottet avfyrades, för att därefter ”gömma sig” igen.

Kanoner på vift
Flera av kanonerna var länge ute på vift – vid tiden runt andra världskrigets utbrott hade utvecklingen delvis sprungit ifrån det då 30 år gamla fortet. På grund av framsteg som radiokommunikation och flygmaskiner var det nu smartare att fördela ut pjäserna i ett större geografiskt område, och kanonerna placerades i stället på Pottan på Styrsö och i Hjuvik i Torslanda.

Efter kriget stängdes fortet, men eftersom det låg på militärområde förblev det orört och också i princip okänt under lång tid. När Statens fastighetsverk tog över 1994-talet hade tidens tand (i form av väldigt, väldigt mycket regnvatten) gnagt ner platsen till den speciella halvruin det är i dag.

I dag är kanonerna tillbaka, och blickar återigen ut över hamninloppet. Sedan något år tillbaka är fortet öppet för allmänheten några dagar om året så att vem som helst kan komma hit och ta del av den speciella miljön.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Översyn av Göteborgs Stads modell för föreningsbidrag och Göteborgsförslag om att ompröva Västlänken var två av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 21 augusti. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Göteborgs Stads kalendarium

Se sändningen från kommunfullmäktige 11 juni

Sändningen startar klockan 16 på tisdag 11 juni.

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling