Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Miljö & kretslopp

[Publicerad 2019-01-11]

Klimatsmarta Vallareledens förskola redan nära att klara 2030-målen

  • På Vallareledens förskola läggs matsvinn i komposten där det som har komposterats blir till näring i den egna odlingen. Foto: Kicki Devos

  • Foto: Pixabay

Långt framme. Egen odling, koll på matsvinn och minskad energiförbrukning. Vallareledens förskola i Utby har gjort flera små och stora saker för att aktivt minska sin klimatpåverkan. Redan nu är förskolan nära att uppnå Göteborgs Stads klimatstrategiska mål för år 2030.

En del i stadens mål för klimatet är att minska koldioxidutsläpp. Mat står för en tredjedel av den totala klimatpåverkan. Vallareledens förskola i Utby har en pågående satsning som innehåller allt från minskat matsvinn och samtal om klimatet till kompostering och odling på förskolegården.

Förskolan har i sin hållbara utveckling sedan en tid tillbaka samarbetat med hållbarhetsprojektet Stadslandet Göteborg, och använder sig bland annat av Göteborgs Stads verktyg ”Göteborgsmodellen för minskat matsvinn”.

Foto: Monika Carlsson

Över 3 000 portioner
Simone Johansson är enhetschef för Måltidsenheten och ansvarar för de offentliga måltiderna i stadsdelen Östra Göteborg. Varje dag tillagas 7 000 portioner mat där 3 300 serveras i förskolor och resten tillagas för grundskolor och äldrevård. På Vallareledens förskola är menyn så långt det går både säsongsanpassad och ekologisk. Det serveras bara en kötträtt under veckorna, men fisk eller vegetariskt två gånger vardera.

– För att minska svinnet väger vi all mat som blir över. Barnen lär sig att inte ta för stora portioner, men är de hungriga får de självklart ta mer så länge det inte blir något matsvinn. Det handlar mycket om attityder, att vi funderar på vad vi alla kan göra för att slänga så lite mat som möjligt, säger Simone Johansson.

Responsen både från barn och föräldrar har varit positiv sedan starten. Redan 2013 gjordes matsedeln om så att det bara var en kötträtt i veckan.

– Alla som jag har mött är väldigt positiva. Det som är speciellt med Vallareledens förskola är att pedagogerna är väldigt engagerade och alla är ”med på tåget”. Det gör det lättare för oss i köket. En annan rolig del är att många barn och föräldrar har blivit väldigt positivt inställda till vegetarisk mat.

Barnen är aktiva
Förskolans personal samtalar kontinuerligt med barnen om klimat och matsvinn. Om livsmedel av olika anledningar inte kan ätas hamnar det mesta i förskolegårdens kompost. Barnen är delaktiga i hela processen. Förskolan satsar också på källsortering och minskad energiförbrukning.

– Detta intresserar barnen. De tycker det är roligt när ”min” smörgås eller pannkaka ligger i komposten och att de får vara med och själva se processen. De tycker det är spännande att se när maskarna festar på äpplen. De äldre barnen reagerar mest på lukten medan de yngre barnen ofta står kvar länge och tittar. De lär sig mycket om hur det fungerar med komposteringen, om maskar och andra djur som bryter ner maten, säger Kicki Devos, som är barnskötare på Vallareledens förskola.

Det komposterade materialet används i sin tur som näring till förskolans egna odlingar. Där växer frukt, bär, frön, bönor, morötter, sallader och potatis – för att nämna en del.

– Det är härligt att få vistas i en sån här miljö. Vi följer årstiderna på nära håll med all växtligheten som vi har omkring oss. Vi har mycket buskar och träd här, vi ser fåglar och hör deras sång och ser löven falla. Naturen har en helande kraft – både för barnen och vuxna. Det är avstressande.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se sändningen från kommunfullmäktige 23 maj

Sändningen startar klockan 16 på torsdag 23 maj.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Detaljplan för bostäder och verksamheter i Pustervik, gemensamma riktlinjer för stadens avhopparverksamhet, detaljplan för Västlänkens station Korsvägen och åtgärder för att stärka arbetet mot sexuella trakasserier på Göteborgs Stads arbetsplatser var några av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 22 maj. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Göteborgs Stads kalendarium

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling