Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Övrigt

[Publicerad 2012-10-30]

Konferens ger kunskap om unga med adhd och autism

Bemötande årets tema. Hur känns det att inte bli förstådd? På årets konferens om unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar kan man ta del av berättelser inifrån, men också lyssna på vad forskningen säger. 1.400 personer deltar i konferensen som arrangeras 31 oktober-1 november.

För tredje året i rad arrangeras en konferens om barn och ungdomar med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar på Folkets hus på Järntorget.

– Den vänder sig i första hand till anställda inom skolan, socialtjänsten och bup. Men alla andra som kommer i kontakt med unga som har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar är också välkomna, säger Marie Schedin, projektledare för konferensen NPF barn och ungdomar – kunskap, insikt och samverkan.

Flera olika diagnoser
Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar är ett samlingsbegrepp för svårigheter som beror på hur hjärnan arbetar och fungerar. Gemensamma drag är problem med inlärning och i det sociala samspelet, men variationerna är stora. Några av de vanligaste diagnosgrupperna är adhd, autism och ocd.

Bemötande är årets tema som konferensen försöker belysa från så många olika håll som möjligt. Flera av de medverkande berättar utifrån egna erfarenheter. Exempelvis kan man lyssna på brottarlegenden Frank Andersson som tar nya grepp om sina ständiga följeslagare rotlösheten och rastlösheten.

Konkreta tips och ny forskning
– Flera föreläsare ger också tips och råd om olika förhållningssätt, vad man kan göra för att hitta fungerande lösningar. Det kan handla om att ge bättre förutsättningar för barnen att orka ta in information, till exempel genom åtgärder i miljön, säger Marie Schedin.

Dessutom finns kunskap att hämta från forskningen kring neuropsykiatriska funktionshinder. Göran Söderlund är en av forskarna som delar med sig av nya rön. Han har undersökt hur brusljud kan hjälpa barn med adhd att koncentrera sig och minnas bättre.
Den som är intresserad av etik kan också vika en hel förmiddag åt Det goda samtalet med psykologen Lasse Lindsjö.

Lyssna och fråga
– Det kan ses som en uppföljning av hans senaste besök i Göteborg i september. Lasse Lindsjö anlitas ofta för rektorsutbildningar och han talar om vikten av att reflektera över vårt förhållningssätt. Vad är det vi gör och hur pratar vi?

Enligt Marie Schedin finns det en sak som alla vuxna kan göra för att bli bättre på att bemöta barn och unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

– Lyssna. Och våga fråga, säger hon.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Förstudie om gränslös vård i Angered, Göteborgs Stads risk- och sårbarhetsanalys och Göteborgsförslag [828] Hearing om Västlänkens tidplan, budget och miljö. Det var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen 11 september. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 12 september

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling