Drygt 300 varslade göteborgare har nu fått utbildning i vardagsekonomi, en del i kommunens projekt för hjälp och råd till arbetslösa, kallat Handla smart. På tisdag i nästa vecka är projektet med när arbetsförmedlingen i Angered har öppet hus.

– Vi är på plats i Angered för att informera om vilken hjälp vi kan erbjuda. Och vi kommer säkert att vara med på andra AF-kontor framöver, säger projektledaren Sten-Åke Jönsson.

Ska få hjälp och råd

I slutet av maj kom den sista av fem medarbetare på plats i Konsument Göteborgs lokaler, där projektet håller till.

Kommunstyrelsen avsatte i februari tre miljoner kronor till projektet under 2009, för att de göteborgare som drabbas av uppsägningar, bland annat inom bilindustrin, ska få hjälp och råd att klara sin vardagsekonomi. Tanken är att stödet ska hjälpa de drabbade familjerna att komma över konjunktursvackan.

Tillsammans med facken, främst IF Metall, har projektet hållit utbildningar, hittills för drygt 300 personer.

Budgettips och smarta val

– Det handlar om vardagens ekonomi och konsumtion, skyldigheter och rättigheter och hur man kan hantera den svåra situationen att bli arbetslös, berättar Sten-Åke Jönsson.

Budgettips och smarta val inom elavtal, bredband och telefoni är några inslag i informationen. Liksom att det kan vara bra att göra sig av med dyra kreditkort. För när ekonomin försämras gäller det att så snabbt som möjligt försöka minska sina utgifter.

– Det kan vara svårt att behöva avstå konsumtion som man vant sig vid. Men det viktigaste budskapet här är faktiskt att agera, att göra nånting, säger Sten-Åke Jönsson.

Liten efterfrågan på individuell rådgivning

Sedan början av mars har projektet också erbjudit individuell rådgivning till dem som är varslade eller arbetslösa.

– Där har efterfrågan varit väldigt liten, precis som vi trodde. Det kommer först i ett senare skede, när man upplever hur arbetslösheten konkret försämrar hushållets ekonomi.

Projektet erbjuder också råd och hjälp på internet. Via länken här nedanför kan man hitta information under rubrikerna ”Varslad och arbetslös” och ”När inkomsterna minskar”. Här finns också länk till Kronofogdens webbplats, där det finns mycket information om privatekonomi.

Siktar på interaktiv webbplats

På sikt vill projektet ha en interaktiv webbplats där man ska kunna göra upp en hushållsbudget med de egna siffrorna.

– Vi har kontakter med Konsumentverket som håller på att bygga upp en sådan hemsida och vi diskuterar ett samarbete med dem. Vi har också träffat Kronofogdens förebyggande enhet som vi kommer att samarbeta med längre fram, säger Sten-Åke Jönsson.