Apoteken har utökat sina öppettider efter avregleringen. Det visar en undersökning som Konsument Göteborg har gjort tillsammans med flera pensionärsorganisationer. Av de 19 undersökta apoteken hade sju söndagsöppet och hälften stängde senare än 18 på vardagarna.

Tillsammans med fem pensionärsorganisationer har Konsument Göteborg undersökt service och utbud på 19 apotek i stan. Syftet var att ta reda på om avregleringen påverkat service och utbud.

– Vår undersökning visar inte att det blivit sämre för konsumenterna på något sätt, säger Maud Öhlund, konsumentrådgivare på Konsument Göteborg.

Samma pris på Alvedon

Tvärtom – i alla fall när det gäller öppettiderna som blivit märkbart generösa. 16 av de 19 apoteken har lördagsöppet, sju söndagsöppet och nio stänger senare än 18 på vardagarna.

På samtliga apotek fanns personal att rådfråga och även möjlighet att boka tid för läkemedelsrådgivning. Det var heller inga problem att lämna in recept i förväg, hämta ut medicin förpackad i dagliga doser eller köpa receptbelagt läkemedel på avbetalning.

Undersökningen visar också att priset på en ask Alvedon är densamma oavsett om den köps på någon av apoteken, i pressbyrån eller på en bensinstation. I samtliga fall kostade en ask Alvedon mellan 38 och 39 kronor.