Premiärspel inför publik i Nordstan. Lustfylld lek är ofta den bästa vägen till ny kunskap. Det tar Göteborgs konsument- och medborgarservice fasta på och presenterar nu sitt nya spel Bli RättVis. Premiär i Nordstan, tisdag 15 april klockan 11.

På konsument- och medborgarservice har man tidigare haft mycket glädje av ett spel kallat ”Välj att bli miljonär”, och när man föreläser tar man ofta haft med sig mentometrar för att få igång en rolig lek kring viktig information.

Nu tar man ett nytt steg med Bli RättVis som är en frågelek med över hundra kluriga frågor kring konsumentrådgivning, energi- och klimatrådgivning, budgetrådgivning och Fairtrade.

Fiffiga frågor
– Fem tävlande utgår från var sitt podium. Spelledaren ställer frågorna i en mikrofon, med en skiva visar den tävlande vilket av tre alternativ han eller hon väljer. Först till fem rätt vinner, säger Mats Danielsson som är energi- och klimatrådgivare, och själv kommer vara en av spelledarna i Nordstan mellan klockan 11 och 15 på tisdagen.

Spelet kommer bäst till sin rätt i offentlig miljö inför publik, och gärna med en kunnig spelledare som har kompetensen att ge ytterligare information kring de fiffiga frågorna.

– Från början tänkte vi oss att målgruppen var mellanstadieelever, men det har visat sig att frågorna kan var väl så svara även för vuxna, säger Mats Danielsson och ger ett smakprov:

Vad kan man använda en kilowattimme till?
A Att dammsuga i två timmar.
B Att bada i badkar.
C Att hissa upp en bil Eiffeltornet.

Rätt svar hittar du här nedanför artikeln.

Ska användas under Vetenskapsfestivalen
– Kan man ha lite roligt samtidigt som man försöker lära sig något, är det också roligare att lära sig något.

Redan i nästa månad kommer det nya spelet att användas flitigt under Vetenskapsfestivalen, och sedan hoppas Mats Danielsson och hans kollegor att det nya spelet ska bidra till att ny och lustfylld kunskap sprids på olika arrangemang och i skolor till exempel.