Nio av tio tobaksaffärer i centrala Göteborg följer den nya lagen om betaltjänster. Det visar en undersökning som Konsument Göteborg genomfört. Bara en av de undersökta tobaksbutikerna tog fortfarande ut en avgift när kunderna handlar för små belopp.

Sedan 1 augusti 2010 får företag inte längre ta ut avgifter när kunden betalar med konto- eller kreditkort. För att se om den nya lagen efterföljs genomförde Konsument Göteborg en mindre undersökning.

– Vi besökte tio tobaksbutiker i centrala stan och handlade varor för ungefär 20 kronor med kort. Det var kul att se att så många följer lagen, bara en av butikerna tog ut en avgift på några kronor, säger Sofie Spetz, konsumentrådgivare på Konsument Göteborg.

Att neka ta kort är inget lagbrott

Fyra av butikerna accepterar inte kort under ett visst belopp. Men det är inget brott mot den nya lagen.

– Det som anges i lagen är att man inte får ta ut en avgift vid kortbetalning. Däremot kan beloppsbegränsningen bryta mot det avtal som butiken har med banken för att lösa in kortbetalningen, säger Sofie Spetz.

Enligt branschorganisationen Svensk Handel betalar butikerna höga avgifter till bankerna för kortköp. För de affärsinnehavare som har många småköp i sin butik kan kortbetalningarna vara en förlustaffär.

Därför är Svensk Handel kritisk till den nya lagen och menar att kunderna får svårare att betala på det sätt de önskar om butikerna börjar sätta lägsta belopp-gränser för kortköp eller väljer att inte ta kort överhuvudtaget.

Var uppmärksam som kund

Sofie Spetz uppmanar alla konsumenter att vara uppmärksamma på om butiker tar ut en avgift när man handlar med kort.

– Jag tycker man ska upplysa dem om den nya lagen. Om de inte lyssnar kan man göra en anmälan till Konsumentverket, säger hon.