Göteborgarna vet för lite. Presentkort är en vanlig julklapp, men många blir liggande oanvända. Och hur länge gäller de? Göteborgarna har dålig koll på presentkorten, visar en ny undersökning.

Budget- och skuldrådgivningen i Göteborgs Stad har tittat på giltighetstiden för 20 vanliga presentkort och frågat folk på stan vad de vet om presentkort.

Det visade sig att kunskapen om hur korten gäller är extremt låg. Dessutom svarade 45 procent av de tillfrågade att de glömmer bort att använda sina presentkort ibland.

– Vi är förvånade att kunskapen är så låg, säger budget- och skuldrågivare Carl Fält.

Blir liggande i lådan
– Dessutom verkar det som om många presentkort aldrig blir inlösta, och det känns ju väldigt onödigt i en tid då många människor har en tajt budget. Presentkort i byrålådan är en bra affär för handeln, men inte för konsumenterna.

Giltighetstider varierade kraftigt för de 20 presentkort som kontrollerades, från ett år till en obegränsad framtid. Vanligast var två år. Men om det inte står något på kortet – vad gäller då? Av 120 tillfrågade på stan, visste 90 procent inte svaret på den frågan.

– Om det inte finns någon giltighetstid gäller kortet i hela tio år, säger budget- och skuldrådgivare Bibi Mossberg.

Lägg in i mobilen!
Budget- och skuldrådgivningen i Göteborg, som är en del av Konsument- och medborgarservice, råder nu alla som funderar på att ge bort ett presentkort att kontrollera villkoren – och informera den som får kortet om vad som gäller.

– Får man ett presentkort, kan man ju lägga in en påminnelse i sin telefon en tid innan det går ut, tipsar Bibi Mossberg.

Om butiken upphör, går i konkurs eller byter ägare kan man inte räkna med att kunna utnyttja presentkortet.