Märkt kaffe i fyra av fem koppar. Siffror från förra året visar att konsumtionen av ekologiskt och etiskt producerat kaffe ökar rejält inom Göteborgs stad. 80 procent av allt kaffe som upphandlas är ekologiskt och/eller etiskt märkt. Och snart finns sådant kaffe i varenda kopp – de nya ramavtalen för livsmedel innehåller bara ekologiskt och/eller etiskt märkta kaffealternativ.

Förra året ökade den offentliga konsumtionen av ekologiskt och etiskt märkt kaffe med nära 25 procent jämfört med 2010. Totalt sett är 80 procent av kaffet inom Göteborgs Stad märkt med antingen ekologisk och/eller etisk märkning.

Etiskt ökar mest
Det innebär en drastisk förändring sedan 2007 då bara 25 procent av kaffet var ekologiskt eller etiskt producerat. Störst har ökningen varit för etiskt kaffe med märkningar som Fairtrade, Rainforest Alliance och UTZ certified.

– 2007 var bara sex procent av kaffet etiskt märkt. Nu är vi uppe i 41 procent, vilket innebär att två av fem koppar innehåller kaffe som är etiskt producerat, säger Tove Lund, samordnare för Fairtrade City Göteborg, Konsument Göteborg.

Göteborg är Fairtrade City sen förra våren
Satsningen på etiskt märkt kaffe hänger delvis ihop med att Göteborg sedan maj 2011 är en Fairtrade City. Det innebär bland annat att det ska finnas ett visst antal etiskt märkta produkter på arbetsplatserna inom Göteborgs Stad.

– För att behålla diplomeringen krävs också att antalet etiskt producerade produkter ökar varje år, säger Tove Lund.

Under 2012 upphandlar Upphandlingsbolaget nya ramavtal för livsmedel. I det nya sortimentet för produktgrupperna kaffe och bananer kommer endast ekologiskt och/eller etiskt märkta alternativ att finnas.

”En viktig symbolprodukt”
Tove Lund menar att ekologiska och etiska produkter ofta går hand i hand.

– Det ena utesluter inte det andra. Etiskt märkta produkter är ofta också ekologiska, säger hon.

Att se till att kaffet är ekologiskt odlat och gärna också producerat under etiskt försvarbara villkor är en bra början.

– Kaffe upphandlas i så stora volymer och det finns på varenda arbetsplats. Just därför är det också en viktig symbolprodukt som skapar uppmärksamhet, säger Tove Lund.