Hamstring av "förbjudna" glödlampor, många missförstånd, frågor och upprörda insändare i tidningarna. Nu har hela EU börjat fasa ut glödlamporna, från 1 september. Och Konsument Göteborgs energirådgivare blir "lamprådgivare".

– Ordet förbud i medier och olika foldrar har fått folk att tro att man inte får lov att använda vissa glödlampor, men så är det ju inte, säger Annika Källvik, energi- och klimatrådgivare på Konsument Göteborg.

”Det hamstras en hel del”

– Förbudet från 1 september gäller enbart import och tillverkning av matta glödlampor och klara 100 watts lampor. Självklart får man använda lampor som man redan köpt och har hemma.

De närmaste åren ska andra sorters glödlampor fasas ut steg för steg. (Se faktarutan längst ner i artikeln)

Att glödlampan ska bort, av miljöskäl, beslutades inom EU för ganska länge sedan. Men när nu det första magiska datumet har passerats kommer en del reaktioner, till exempel hamstring av glödlampor.

– Enligt många återförsäljare hamstras det en hel del. Där tycker jag nog att folk kunde ha ett lite annat fokus, det finns faktiskt bättre alternativ idag, för utvecklingen går snabbt på belysningsområdet, säger Annika Källvik.

Snart kommer nya alternativ

Hon får ofta höra argumentet att även lågenergilampor innehåller en viss mängd farligt kvicksilver.

– Visst, det är viktigt att hantera både lågenergi- och glödlampor på rätt sätt när de är uttjänta, att slänga dem på rätt ställe på miljöstationerna.

– Men en lågenergilampa håller åtta-tio gånger längre. På ett år använder man kanske en enda lågenergilampa där man skulle bytt ut glödlampan flera gånger, säger Annika Källvik.

Hon tror att lågenergilampan i dagens form bara kommer att användas under en övergångsperiod. Snart kommer nya alternativ, framför allt LED-lamporna (lysdioder) som utvecklas och blir bättre.

”Fokuserar för mycket på vad de inte hittar”

– LED-lamporna är på stark frammarsch och de innehåller inget miljöfarligt avfall. LED-ljus kan ha en livslängd på upp till 25.000 timmar, säger Annika Källvik.

– Och ärligt talat – hamstring var väl nåt man höll på med på 40- och 50-talet!?

En del med känsla för design invänder att deras fina lampor, till exempel kristallkronan eller den berömda danska PH-lampan, inte blir fina nog utan gamla glödlampor.

– Jag tycker att folk fokuserar för mycket på vad de INTE hittar, snarare än att det finns en uppsjö av goda alternativ.

Vill visa måna fina alternativ

Just för att bemöta sådana argument, har Annika Källvik och hennes två kollegor beställt en ”lamplåda”.

– Den ska vi använda för att visa hur många fina alternativ det finns och hur man kan byta ut olika lampor, säger Annika Källvik.

Hon och kollegorna på Konsument Göteborg ska informera om allt inom energi och klimat, elavtal och uppvärmning.

– Men när vi är ute på gator och torg blir det så mycket fokus på belysning att vi ibland blir något av ”lamprådgivare”.

Motsvarar 80.000 eluppvärmda villor

Till helgen ska de vara med på Kyrkbytorget, senare i september på Hållbar Stadsdel i Majorna och i oktober på varuhusen Ikea och Jula.

Att gå ut till samtliga stadens inköpare med information om de nya glödlampsreglerna är inte aktuellt nu.

– De bör känna till vad som gäller vid det här laget. I våras informerade vi en hel del förebyggande, bland annat i släcka-kampanjen i mars, säger Annika Källvik.

Hon berättar att enbart i Sverige beräknas förbudet mot glödlampor spara tio procent av den el som används i hushållen. Det är en minskning med två terawattimmar per år, vilket motsvarar användningen i cirka 80.000 elvärmda villor under ett år.

I hela EU beräknas förbudet spara 20 gånger så mycket, cirka 40 terawattimmar.

4248