Vad är energi? Hur fungerar ett batteri? Dessa och många fler frågor fick 25 skolklasser svar på när de nyligen besökte Universeum med anledning av tävlingen Energispaningen.

Det var full rulle på Universeum under vecka åtta och förväntningarna var höga, då fler än 600 skolbarn besökte Universeum med anledning av Energispaningen. Universeums ledstjärnor hade ordnat med särskilda energiarrangemang under inspirationsveckan.

Vid en station visade de hur ett batteri fungerar och barnen fick agera elektroner för att förstå hur de flyter runt i batteriet och får en lampa att lysa. De fick även hoppa in i en stor trälåda där barnens huvuden stack upp ovanför lådan. Närvaron av barnen i lådan gjorde att temperaturen ökade, och några av energispanarna slog rekord i värme. Resultatet +33 grader C var lätt att mäta på termometern utanför lådan.

Under Energispaningsveckan fanns också en utställning på avdelningen Explora där man kunde se förra årets vinnande bidrag.

Intresset fortsätter

– Det är verkligen roligt att se att så många barn kom hit under veckan och att intresset för energifrågorna fortsätter i klasserna efter besöket hos oss, säger Olle Eriksson, skolkontakt vid Universeum.

Energispaningen sker för tredje året i rad och hittills har 40 klasser från Göteborg, Partille och Öckerö anmält sig till tävlingen. Samtidigt som mellanstadieklasserna deltar i Energispaningen är de också med i den lokala tävlingen Stadsdelsspaningen. Barnen ska lära sig energi i tidig ålder och ta reda på varför det är viktigt att spara på energin.

I tävlingen ska de åstadkomma en fantasifull och uppfinningsrik affisch, där de också visar på framtidens energianvändande.
Tävlingen sker i samarbete med Göteborg 2050, Agenda 21 och Universeum.

Konsument Göteborg