Bjuder in till digitalt kalas. Göteborgs Stad arbetar med rättvis handel och är sedan tio år tillbaka en Fairtrade city. Det firas lördagen den 8 maj med ett digitalt födelsedagskalas som bjuder på tillbakablickar, musik och intervjuer. “Alla intresserade är välkomna”, säger Jesper Jones, planeringsledare på konsument- och medborgarservice, Göteborgs Stad.

Göteborg blev en diplomerad Fairtrade city våren 2011. För att en kommun ska bli diplomerad krävs det att den arbetar aktivt med information om rättvis handel. Ett annat krav är att det ska finnas ett utbud av etiskt märkta produkter i butiker, caféer, hotell, restauranger och på arbetsplatser. I Sverige finns det 49 Fairtrade cities. Arbetet som görs i städerna går i linje med Agenda 2030.

Arbete som gör skillnad

Arbetet med rättvis handel har utvecklats i Göteborg sedan 2011.

– Göteborgs Stad är en stor organisation och vi har sedan 2011 skalat upp vårt eget arbete med etisk och rättvis handel och hållbara inköp. Till exempel är nu 85 procent av allt te och 97 procent av allt kaffe som staden köper in schysst producerat. Innan Göteborg blev en Fairtrade city låg dessa siffror på cirka 20 procent. Och med den mängd kaffe och te staden köper har vi gjort stor skillnad för dem som odlar, säger Jesper Jones.

Nätverk för företagare

Fairtrade city Göteborg har även ett eget nätverk för Göteborgsföretag. Det är till för lokala aktörer som vill verka för ett hållbart, rättvist och grönt företagande. Kravet för att gå med i nätverket är att företagaren har eller planerar att ha en rättvist handlad produkt i sin verksamhet. Det kan vara rättvisemärkt kaffe i fikarummet eller att man säljer choklad som är Fairtrade-märkt.

Digitalt födelsedagskalas

Fairtrade city Göteborgs tio år firas med ett digitalt födelsedagskalas lördagen den 8 maj mellan klockan 15 och 17. Alla är välkomna att vara med.

– Under livesändningen kommer vi att prata om och presentera det arbete som Fairtrade city gör och berätta mer om vad rättvis handel och hållbar konsumtion handlar om. Det kommer även bjudas på musik, intervjuer och grattishälsningar från hela världen, säger Jesper Jones.