Mat, fika och föredrag. När Fairtrade Fokus-kampanjen på måndagen drar igång för femte året är det starten på två intensiva veckor fyllda med arrangemang kring det sociala ansvaret – både för producenter, och för oss som handlar.

2011 blev Göteborg en certifierad Fairtrade city. Nu tar staden sats för att under två kampanjveckor erbjuda en rad arrangemang som på olika sätt vill bidra till att öka kunskapen och flytta fram positionerna ytterligare.

– I år gör vi den största satsningen hittills och hoppas synliggöra Fairtrade för många göteborgare under kampanjen, säger Maria Klint på Konsument Göteborg som är projektledare för Fairtrade city.

Rättvisa bananer
Redan på måndagskvällen startar kampanjen med att bananodlare från Ecuador besöker Scandic Opalen för att berätta om sina erfarenheter från att vara Fairtrade-certifierade. Via tolkar får publiken ta del av historien om hur Fairtrade inte bara gav bättre betalt utan också hjälp med skolutrustning och sjukvård.Erica Palmcrantz, känd från flera kok-böcker, när hon knyter an till temat genom att presentera raw-food-receept med bananer som främsta ingrediens. Rawfood är särskilt näringstät mat som inte upphettas, och under kvällen kommer Erica också att bjuda besökarna på rawfood-muffins.

Fairtrade-märkt glass
Kampanjen fortsätter på onsdag med att glasstillverkarna Ben & Jerrys marknadschef Anna Sandgren berättar om företagets val att sedan 2011 endast erbjuda Fairtrade-märkt glass.
Onsdagsförmiddagen på Världskulturmuseet presenterar också internationella utblickar: Peter Akortsu har jobbat på ett Fairtrade-cerifierat kooperativ i Ghana och från House of Fair Trade i Göteborg berättas historien om hur ogräs i Bangladesh blev till en uppskattad julklapp under svenska julgranar.

Fika med en kändis
Nästa måndag, den 15 oktober, avgörs Fair Bake. En tävling mellan några av stadens kaféer med det gemensamt att de alla redan erbjuder Fairtrade i sitt sortiment. Nu ska de presentera var sitt bakverk med minst två ingredienser som är Fairtrade-märkta. Dagen därpå diplomeras vinnaren och bakverken hamnar i centrum när en annan tävling avgörs där Göteborgsföretag tävlar om en Fairtrade-fika med en känd lokal profil.

– Det företag som skriver den bästa motiveringen till valet av fikagäst, vinner. Anneli Hulthén, Jonas Ransgård, Tomas Tengby och Harald Treutiger står alla beredda att rycka ut, säger Maria Klint.
Kampanjen finns dessutom med i Nordstan när Måltidens dag sammanfaller med Fairtrade Challenge, torsdagen den 18:e oktober. Fairtrade Challenge är den stora utmaningen att få så många som möjligt att välja Fairtrade-märkt fika.