Kaffe, choklad och information på Draken. Göteborg International Film Festival är med på noterna att se till att Göteborg är en Fairtrade city. Fairtrade-märkt kaffe kommer nu att finnas bland biografernas utbud.

Sedan maj 2011 är Göteborg en så kallad Fairtrade city som lägger stor vikt vid hållbar konsumtion. Att bli diplomerad som en Fairtrade city innebär också ett ansvar att engagera sig för etisk konsumtion. Göteborg gör det bland annat genom sina samordnare på Konsument Göteborg.

Festivalarrangörerna var snabbt med på noterna och när den 35:e festivalen tjuvstartar på torsdagskvällen är det fairtrade–märkt kaffe som serveras.

– Vi kontaktade folket på filmfestivalen och förklarade att vi gärna ser att det i deras utbud syns att Göteborg är en Fairtrade-city, säger Tove Lund.

Fairtrade-ambassadörer på plats
Konsument Göteborg har också mobiliserat sina fairtrade-ambassadörer, ideellt arbetande göteborgare, som kommer att finnas i biografen Drakens vestibul i samband med två filmvisningar.

Där delar de ut smakprov på fairtrade-märkt choklad och är redo att svara på frågor för den som vill veta mer om vad märkningen egentligen innebär.

Det är i första hand de som tänker se franska ”My little Princess” på lördag klockan 15, och måndagens föreställning av norska ”Revolt” klockan 17.30, som kommer att möta ambassadörerna på Draken.

– Vår ambition är att fortsätta försöka vara med på arrangemang av olika slag – till exempel HBTQ-festivalen och Göteborgs kulturkalas. Självklart är det lättare att ställa krav när staden på ett eller annat sätt står bakom arrangemanget, säger Tove Lund.