Diplomeringen firas med fest i maj. Nu är ansökan inskickad och kartläggningen klar för att Göteborg ska kunna bli en Fairtrade City. På konsument Göteborg tror man att godkännandet är klart om tre veckor och då ska det firas på Domkyrkoplan.

Grundkraven för att bli en Fairtrade City är att det ska finnas minst tolv daglivarubutiker med sammanlagt 110 Fairtrade-märkta produkter, minst 20 hotell, caféer eller restauranger med Fairtrade-märkta produkter, samt minst 75 arbetsplatser som erbjuder Fairtrade-märkt fika till personalen. Dessutom ska kommunen bland annat erbjuda Fairtrade-märkta produkter inom sina upphandlingsavtal. Exempelvis frukter, te, kaffe, socker och profilkläder.

Fairtrade City är en diplomering från Fairtrade Sverige och när diplomeringen är klar ska det firas med pompa och ståt i Göteborg den 14 maj.

-Det blir en stor fest på Domkyrkoplan med diplomering och musik från scen, samt en marknad med olika aktiviteter. Alla göteborgare är välkomna att fira med oss, berättar Rebecca Palosaari Fogler som är planeringsledare för Fairtrade City på Konsument Göteborg.

Göteborg blir Sveriges största Faitrade City bland de 30-tal kommuner som är diplomerade. Det finns1000 diplomerade städer i världen, bland andra Paris, London, Bryssel, San Francisco och Wellington.

För att Fairtrade City-diplomeringen ska fortsätta även kommande år krävs att Göteborg redovisar en ökning i jämförelse med grundkraven.