Vill öka engagemanget för rättvis handel. Under de kommande två veckorna kommer det märkas extra tydligt att Göteborg är en ’Fairtrade City’. Det blir tävling i fika, föredrag och kanske kommer man rent av se rättvisa bananer vandra omkring på stan.
Det är Fairtrade Sverige som håller sin årliga, nationella kampanj. Många butiker runt om i stan kommer att uppmärksamma rättvis handel. Och Göteborg, som är certifierad Fairtrade City sedan 2011, kommer också att arrangera flera aktiviteter.
– Syftet är att uppmärksamma Fairtrade och rättvis handel, visa vad det finns för alternativ, och hur konsumenterna kan göra skillnad genom sina val, säger samordnare Maria Klint.
Fikatävling är höjdpunkten
Kampanjens höjdpunkt är den 16 oktober, då Fairtrade Challenge traditionsenligt genomförs. Den nationella fikautmaningen som handlar om att så många som möjligt ska fika schysst under dagen, och registrera sig.
– Det blir en tävling mellan Göteborg och andra städer, men olika organisationer kan också tävla mot varandra. Det är ett väldigt roligt sätt att uppmärksamma de här frågorna, säger Maria Klint.
Göteborgs Universitet, som firar 10 år som miljödiplomerade, håller öppet föredrag på Handelshögskolans kafé, men choklad- och glassprovning. Tillsammans med fem andra av universitets kaféer deltar de också i fikautmaningen.
#bananleende på sociala medier
Den 7 oktober blir det miniföreläsningar på Stadsbiblioteket, om rättvis handel och hållbar konsumtion, vad det finns för olika märkningar och konsumenttips, och föredrag om Faitrade kopplat till ungdomslitteratur. Det blir också vandrande Faitradebananer, poängpromenad och chans att göra så kallade ’bananleenden’– en sorts selfie där man håller upp en banan som mun, som kan postas på sociala medier under hashtagen #hejdåfattigdom.
Under Kulturnatta, kommer det finnas Faitrade-amassadörer på Bio Roy, som bjuder på schyst snask och lär ut mer om Fairtrade. Och den 14 oktober blir det seminarium om Göteborgs stads Fairtrade City-åtagande i MacForums lokaler.
Skapar samarbetsmöjligheter
Det är fjärde året i rad som Göteborg medverkar i Fairtrade Fokus, som kampanjen heter.
– Responsen brukar var superpositiv, säger Maria Klint. Vi brukar peka på möjligheterna, vad man KAN göra, snarare än allt man borde. Hur man kan göra skillnad med små val.
Efter tidigare års kampanjer har hon också märkt ett ökat intresse för frågorna.
– Det är fler som hör av sig efteråt, skolor eller organisationer som vill att vi ska komma och hålla föredrag om Fairtade, eller att man arrangerar något tillsammans. Det skapar samarbetsmöjlighet och förutsättningar att driva frågan.