Nio av tio vill minska sin konsumtion. Klädbytardagar och samåknings- och bytesgrupper på nätet är en del av den växande trenden med så kallad delningsekonomi. Och göteborgarna gillar det. Det visar en undersökning som Konsument- och medborgarservice har gjort. Nio av tio tillfrågade göteborgare är positiva till att minska sin konsumtion de kommande fem åren.

Du kan ladda ner rapporten genom att klicka på bilden.

I Göteborg finns en stor lokal delningsekonomi som dragit igång på initiativ av göteborgarna, bland annat bytesgrupper där man byter allt från växter till barnkläder.

Göteborgs Stad har också tagit initiativ till flera satsningar. Ett exempel är mötesplatsen Fixoteket där man kan laga, låna och byta för att förlänga livet på material och prylar.

Skänker bort det de inte vill ha kvar

I våras fick över 960 göteborgare svara på en enkät om hållbar konsumtion och delningsekonomi. Drygt nio av tio är positiva till att minska sin konsumtion de kommande fem åren och sju av tio uppger att de skänker bort saker som de inte längre vill ha kvar.

Rapporten visar också att kännedomen om delningstjänsterna varierar. 75 procent känner till cykeluthyrningstjänsten Styr & Ställ, 19 procent känner till Fixoteket men bara fem procent känner till Smarta kartan – en webbplats där man på en karta enkelt hittar platser och tjänster för att låna, byta och dela prylar och tjänster i Göteborg.

”Vi behöver ett större utbud nära människors vardag”

15 procent svarade att de inte hört talas om några delningstjänster alls.

– Trots att Göteborg är i framkant inom området är det tydligt i undersökningen att vi både behöver ett större utbud av delningstjänster som finns nära i människors vardag, och att vi behöver arbeta mer med att stärka göteborgarnas kunskap om och hur denna typ av tjänster fungerar, säger Emma Öhrwall, processledare på konsument- och medborgarservice i Göteborgs Stad.

Foto: Frida Winter