”Fall inte för den aggressiva marknadsföringen” Försök vara ute i god tid, handla från säkra sidor i Sverige eller EU och våga reklamera julklappar som går sönder. Det är några av Göteborgs Stads konsumentrådgivare Cassandra Larssons råd inför julhandeln.

Cassandra Larsson är en av Göteborgs Stads konsumentrådgivare.

– Företagen tjänar multum nu och det är din plånbok som drabbas. Så se till att göra ett köp som du är nöjd med och som inte leder till knasiga överraskningar, säger Cassandra Larsson, konsumentrådgivare på Konsument Göteborg.

Hon har gott om tips om sådant som konsumenter inte alltid har koll på, men som kan var bra att veta inför den kommande julhandeln. Vad är skillnaden mellan öppet köp och ångerrätt? Vilka regler gäller om man ska reklamera en vara? Varför det är säkrast att handla från e-butiker med kryptering när man shoppar online?

Skydda dina uppgifter
Svaren på de två första frågorna hittar du i listan nedan, och den tredje frågan besvarar Cassandra så här:

– Om en sida inte är krypterad kan man likna det med att du skickar alla dina kortuppgifter till en okänd person, som kan använda dem till vad som helst utan att du har koll. Är e-butiken däremot krypterad kan uppgifterna bara användas till just det här köpet.

Kolla efter s eller hänglås
Okej. Men hur vet man då att en sida är krypterad?

– Det brukar man kunna se i webbläsaren. I vissa så ser man att det står ”https” i stället för ”http” i början av webbadressen, eller så kan det vara en liten hänglåssymbol som visar att sidan är krypterad, säger Cassandra Larsson.

Returfrakt kan bli superdyrt
En annan sak som kan vara bra att kolla upp innan man handlar online är vilka villkor som gäller för frakten om man ångrar sitt köp. Det varierar nämligen.

– Om affären skrivit att det är köparen som står för returfrakten kan det bli superdyrt att ångra sig om man till exempel har köpt en möbel eller något annat tungt. Om det inte står något om vem som ska betala så är det företaget som ska göra det, säger Cassandra Larsson.

Fråga Konsument Göteborg
Det är dock inte alltid som företagen själva känner till vilka regler som gäller, berättar hon. Därför är det viktigt att man som kund känner till sina rättigheter. Och om man behöver hjälp som konsument och bor i Göteborg kan man alltid vända sig till Cassandra och hennes kolleger på Konsument Göteborg.

– Vår konsumentrådgivning är kostnadsfri för alla som bor i Göteborg, Mölndal och Partille. Och även Öckerö kommun, fram till årsskiftet, säger hon.

”Var ute i tid”
Ett annat av hennes råd handlar om att fundera ordentligt på vad man ska köpa – och när.

– Det är viktigt att inte falla för den aggressiva marknadsföringen utan försöka vara ute i god tid och överväga vad man ska köpa. Då kan man också skanna av Blocket, Tradera och köp- och säljgrupper – där finns hur mycket som helst vad gäller exempelvis möbler, kläder och dekorationer, säger Cassandra.