Bidrar till rättvis och etisk handel. Göteborgs Stads innovativa arbetssätt och helhetssyn på offentlig upphandling har fått en särskild utmärkelse av EU-kommissionen. Göteborg var en av fem europeiska städer i finalen av EU cities for fair and ethical trade award.

Det är Göteborgs Stads arbete inom Fairtrade city Göteborg som gav staden en finalplats tillsammans med Malmö och de tyska städerna Bremen, Neumarkt och Stuttgart.

Malmö tog hem huvudpriset och Göteborg fick en särskild utmärkelse för hållbar upphandling.

Ska uppmuntra till hållbar, etisk och rättvis handel

– Det här är någonting som vi har arbetat länge med inom Fairtrade city Göteborg och därför känns det extra roligt att vårt arbete med upphandling blir uppmärksammat av EU, säger Jesper Jones, planeringsledare för Fairtrade city Göteborg.

Det var Sveriges förra EU−kommissionär Cecilia Malmström som tog initiativet till priset som delades ut första gången 2018. Utmärkelsen heter EU Cities for fair and ethical trade award och är tänkt att uppmuntra till hållbar, etisk och rättvis handel.

”Våra rättvisa inköp gör skillnad”

– Vi har varit väldigt tydliga med att det inte blir rättvis handel förrän själva varan är köpt, och därför är det så viktigt med Göteborgs Stads inköp och volymerna detta innebär. Våra rättvisa inköp gör skillnad, fortsätter Jesper Jones.

Göteborg får utmärkelsen för ”sitt innovativa arbetssätt och en helhetssyn på offentlig upphandling som bidrar till rättvis och etisk handel” skriver juryn i sin motivering. Det handlar bland annat om att ställa krav på etisk hänsyn i upphandlingar och att göra det enkelt för inköpare att välja produkter med etisk märkning.

Enkelt att välja etisk märkta varor

– När vi gör upphandlingar för Göteborgs Stads gemensamma ramavtal ställer vi alltid krav på etisk hänsyn när vi bedömer att det finns risk att människors rättigheter inte tillgodoses vid tillverkning eller framställning av en vara, säger Linda Nilsson, avdelningschef för hållbarhet på förvaltningen för inköp och upphandling.

 – Vi upphandlar också specifika produkter med en etisk märkning när det är möjligt och försöker hela tiden bredda sortimentet för att ta in olika typer av varor.