Viktigt ha rätt inställningar i telefon och platta. Många spel-appar för barn marknadsförs som gratis, men kostar ändå pengar om barnet vill komma vidare i spelet. Det konstaterar Konsument Göteborg som testat de 20 populäraste gratisapparna. I 14 av 20 testade barnspel kunde man göra köp i appen.

Candy Crush Saga, Bamse – världens starkaste björn och King of Math Junior är tre av de 20 populära spel som Paulina Daryazadeh och hennes kollegor på Konsument Göteborg laddade ner och provspelade.

– De flesta spel gick att spela ganska länge utan att betala något, men för vissa andra spel var största delen av spelet låst. För att få tillgång till dessa delar var man tvungen att köpa delarna, säger Paulina Daryazadeh, konsumentrådgivare på Konsument Göteborg.

Nio av tio spel från Google play, och fem av tio spel från Apple store hade köp inuti appen.

Vill du som förälder vara säker på att barnet inte handlar utan din tillåtelse är det viktigt att du gjort rätt inställningar i telefonen eller surfplattan. Hos Apple kan du både stänga av möjligheten att köpa i appar och kräva lösenord direkt vid varje köp. I Google Play kan du bara ställa in att det krävs lösenord vid varje köp – då är det viktigt att du skyddar ditt lösenord. Läs fler tips i faktarutan nedan.