Varning för köp inne i app. Spel som marknadsförs som gratis kräver köp av virtuella varor för att fungera. Den senaste tiden har Konsument Göteborg kontaktats av föräldrar som drabbats av höga kostnader i samband med barnens spel.
Spelen i mobiltelefonen som marknadsförs som gratis kan bli en dyrköpt historia. De kanske marknadsförs som gratis – men för att kunna spela måste man köpa virtuella figurer inne i appen.
En familj som kontaktat Konsument Göteborg hade fått en oväntad kostnad på 10.000 kronor som dragits från visakortet.
Om föräldern godkänt ett köp genom att ange sin kod är telefonen öppen för köp under femton minuter. Under den tiden hinner barn göra många köp inne i ”gratisappen”.
Går att spärra köp
– Det gäller att ha koll på själva spelen, och kanske spärra sin telefon eller surfplatta från köp inne i appar. Det går att ställa in, bland annat finns en manual till hur man gör på Konsumentverkets sida, säger Paulina Daryazadeh på Konsument Göteborg.
Även onlinespel på nätet kan ge räkningar som överraskar förädrarna. Att registrera sig och börja spela på stora spelsajter som Habbo, Runescape, Microvolt och Stardoll är ofta gratis. Men i de flesta spelen kan man köpa varor eller tjänster för riktiga pengar.
Konsument Göteborg har haft flera fall där barnen köpt tillbehör till sina virtuella figurer via sms eller den vanliga telefonen.
Tillbehör ger hög status
– Ett samtal kan kosta 150 kronor och gör man några samtal kommer man enkelt upp i höga summor, säger Paulina Daryazadeh.
Det förekommer också att spelkontot blivit kapat och den virtuella figuren – som uppdaterats med värdefulla tillbehör – blivit stulen.
– Därför uppmanar vi föräldrar som vet att barnen spelar onlinespel att sätta sig in i hur spelen fungerar. Då har man möjlighet att prata med barnen om vad det innebär att köpa föremål och sätta upp regler innan det är försent.