Det är inte bara företag och hushåll som ska spara energi, för miljöns skull. Även föreningsvärlden måste hjälpa till. På torsdag hålls en inspirationsdag på Kviberg för att locka fler klubbar.

– Vi kommer att ge råd och tips om hur man kan spara både energi och pengar, säger Suzanne Raneke, konsulent på idrotts- och föreningsförvaltningen.

Har satsat på värmepumpar

– Många fotbollsklubbar har ju stora kostnader för duschar och klädtvätt. Hos andra föreningar, till exempel scouterna, kan det handla om att lokalerna är gamla och kan isoleras bättre. Eller bara nåt så enkelt som att se över vilket el-abonnemang man har.

12B6.jpg
Redan nu gör många klubbar i Göteborg en insats för miljön genom att spara energi. Till exempel har Göteborgs Skidklubb och Utbynäs SK satsat på nya luftvärmepumpar, medan Velebit har installerat bergvärme i sitt klubbhus på Hisingen.

Energirådgivare besökte föreningar

Andra föreningar sparar i det mindre formatet genom att skaffa mer energisnåla disk- eller tvättmaskiner eller genom att byta till snålspolande duschmunstycken.

Ioff samarbetar med Miljöförvaltningen och Konsument Göteborg i ”Sol, vind och vatten”, ett projekt där man hjälper föreningarna att se över energiförbrukningen. Förra våren var projektets energirådgivare ute och besökte 13 föreningar.

Totalt finns det nästan 500 klubbar i Göteborg som får lokalbidrag från Göteborgs Stad. Många av dem kan också söka bidrag för energisparande investeringar, antingen från idrott och förening eller från stadsdelsförvaltningarna.

Energikonsult ger spartips

– Många klubbar är medvetna och försöker spara, andra behöver hjälp med att se problemen, till exempel att inte slarva med att släcka belysningen efter sig, säger Suzanne Raneke.

– Vi har till och med stött på toaletter där det inte gick att stänga av lyset, det stod på hela tiden!

På torsdag hålls alltså en inspirationsträff på Kviberg för att få med fler föreningar i miljöarbetet. Halvdagen börjar klockan 15 och bland annat kommer energikonsulten Lars Andrén att informera om hur man sparar på bästa sätt.

7928.jpg