Minst tre hållbara klappar i gåvosäcken. Det är julutmaningen för de familjer som deltar i projektet Leva livet. Det handlar om att konsumera mindre och att fira jul miljösmart – den tid på året då de flesta av oss vanligtvis konsumerar i överflöd.

I Leva livet deltar både kända och helt vanliga Göteborgsfamiljer som är intresserade av att lära sig leva klimat- och miljösmart. Projektet har pågått sedan i september och det har nu blivit dags för de medverkande familjerna att fira sin första jul i hållbarhetens tecken.

− Julhandeln slår rekord varje år. Men köphysterin gör bara julen stressig i stället för mysig. Jag tror att många hellre vill ha en jul som handlar om att man träffas, äter och umgås, säger Anna Fjellman på Konsument Göteborg, som ska coacha familjerna genom julutmaningen.

Second hand eller göra-själv

Familjernas uppdrag består av att minst tre av julklapparna ska vara hållbara ur miljösynpunkt. Något som Anna Fjellman uppmanar alla göteborgare att ta till sig. Det kan vara sådant som att köpa second hand, ge bort en upplevelse eller göra julklappen själv.

52A0.jpg
− Till exempel kan man baka ekologiskt godis eller sy om en gammal gardin till en fin tygväska. Det går även att ge bort sina egna tjänster, som presentkort på barnpassning eller fönsterputsning, säger hon.

Ett annat tips är att istället för att köpa en pryl skänka en slant till välgörande ändamål.

− Man kan ge bort allt ifrån en get till en bit regnskog, säger Anna Fjellman.

Ska se över hela julfirandet

Vid sidan av själva utmaningen uppmuntras familjerna att tänka igenom hela julfirandet. Saker som: Julgran – behövs det? Och måste det egentligen vara så mycket kött på julbordet?

− Det handlar om hur man kan tänka annorlunda. Allt vi gör i Sverige ger avtryck på hela jordklotet. Om alla konsumerade som vi gör här skulle det krävas minst tre jordklot för att täcka våra behov, säger Anna Fjellman.

”Bulla inte upp mer än man behöver”

Tidigare har familjernas utmaningar bestått av att först minska matsvinnet och sedan sätta upp åtgärder som minskar hela avfallsmängden. Det är saker som tål att tänkas på även i juletider.

− Framför allt ska man inte bulla upp med mer mat än man behöver. Vi slänger ungefär 30 procent av all mat vi köper, vilket inte är särskilt klimatsmart eftersom det redan är producerat och redan har förbrukat en massa resurser, säger Anna Fjellman.

Leva livets julutmaning startar den 8 december och kommer att följas upp vid årsskiftet. Efter nyår väntar fler utmaningar för familjerna, på teman som giftfri vardag och hållbart resande.

3593