Årets julhandel är i full gång. Men falluckorna är många. Här får du några goda råd från Konsument Göteborg.

Om du handla på vanligt sätt, alltså i någon butik, ska du tänka på…

…att öppet köp är inte en självklarhet. Kontrollera i varje enskild affär vilka möjligheter du har att lämna tillbaka varan och få tillbaka sina pengar.

CE-märkning ingen garanti

…att många affärer ger bytesrätt över jul, men inte öppet köp. Spara kvittot, och se till att löften om byte eller öppet köp står på kvittot.

…att vara kritisk till leksaker som låter högt och projektilleksaker (leksaker som man skjuter iväg pilar eller andra föremål med). De kan skada hörsel och ögon. Den CE-märkning som finns på leksaker är tyvärr ingen garanti för att man inte kan skadas av leksaken.

Rea en vecka senare

…att du har garanti i sex månader och hela två års reklamationsrätt på alla varor du köper. Glöm inte spara kvittot!

…att det är lätt att ryckas med i köpkarusellen, tänk på att du ofta kan köpa samma varor en vecka senare på rea.

Tips på nätet

Väljer du att handla på Internet är fallgroparna ännu fler. Det kan vara bra att vidta vissa försiktighetsmått och det är viktigt att känna till sina rättigheter som konsument. Här är några tips:

• Kolla upp e-handelsföretaget: Ta reda på fakta om det företag du tänker handla av. Är före-tagets namn, gatuadress, e-post-adress, telefonnummer samt det land där företaget finns, utsatta på webbplatsen?

Annars bör du kanske leta efter ett annat företag. Kontrollera att företaget har en fungerande hantering för frågor och klagomål. Seriösa företag har en kundmottagning som är lätt att få kontakt med och lämnar tydlig information om det.

Sju dagars ångersrätt inom EU

• Ångerrätt – bara vid distansavtal: Om du handlar via Internet inom Sverige har du 14 dagars ångerrätt och behöver bara betala returportot. Företaget har i så fall 30 dagar på sig att betala tillbaka dina pengar. Handlar du från utlandet, bör du kontrollera om du kan ångra dig och vilka kostnader du måste betala. Inom EU har du dock alltid minst sju arbetsdagars ångerrätt.

• Betalning: Är priset angivet inklusive porto-, expeditionsavgift och eventuella tullavgifter? Slutsumman kan annars bli högre än vad du trodde. Lämna inte kortnumret för andra ändamål än köp.

Spara e-korrespondens

Skicka inte heller kortnumret via e-post. Flera banker erbjuder nu även sina kunder ett särskilt Internet-kortnummer som innebär att ditt vanliga kortnummer inte behöver exponeras på nätet. Kortet har en begränsad giltighetstid, och du kan själv välja vilket belopp som skall finnas tillgängligt och kunna dras från kortet.

• Skriv ut din beställning: För att kunna bevisa vad du har beställt bör du alltid skriva ut och spara din beställning (innan du skickar den) och den bekräftelse som företaget är skyldig att skicka dig. Spara även all e-post du får från företaget.