Förvillande marknadsföring. Krångliga, långa villkor och begränsad möjlighet till kontakt visar resultatet från Konsument Göteborgs undersökning av gratis medlemskap på fyra datingsidor.

Flera datingsidor lockar med gratis medlemskap men i verkligheten visar det sig värdelöst eftersom man för det mesta inte kan få någon personlig kontakt utan att betala och enbart möjlighet att se suddiga bilder av eventuella partners.

– Det blir lite som att gå runt på stan och se suddiga människor, och inte heller kunna ta kontakt med dem, säger konsumentrådgivare Lotta Gustavsson.

– De flesta sidor som med stora rubriker gör reklam för att medlemskapet är gratis känns som vilseledande, eftersom du faktiskt inte får ut så mycket av medlemskapet utan att betala, menar Lotta.

Krångliga avtal
Undersökning visar också att avtalen för gratis medlemskap är långa och krångliga med 10 -14 sidor text.

– Det blir i dessa fall svårt att hitta relevant och viktig information om till exempel ångerrätt, eller uppsägning, säger Lotta Gustavsson. Dessutom är det tveksamt om en del av just dessa villkor kan godkännas, fortsätter hon.

Falsk marknadsföring
Granskningen visar att sidorna presenterar ogrundade påståenden som till exempel ” 70 procent av våra medlemmar träffar den stora kärleken”, “flest singlar online” eller ”Skandinaviens populäraste datingsida ”.

– Det verkar fritt fram att beskriva sidornas förträfflighet och popularitet utan att rimligen kunna styrka det, menar Lotta. Alla sidor kan inte vara den största datingsidan, men alla sidor vi granskat marknadsföringen på använder sig av sådana formuleringar.

Höga avgifter i förskott
Flera av datingsidorna kräver en förskottsbetalning av medlemsavgiften för hela abonnemangstiden. Detta betyder att man ibland måste betala en större summa innan man ens börjar använda tjänsten.

Konsument Göteborg ger därför rådet till den som funderar på ett medlemskap att noga läsa igenom avtal och villkor för betalning och uppsägning på den aktuella datingsidan.

– Det finns en uppsjö av olika datingsidor och vi har bara granskat fyra stycken, men tyvärr tror jag att dessa är rätt så representativa för stora delar av denna bransch, avslutar Lotta.