Black friday och julhandeln närmar sig. I år kommer förmodligen fler att handla på internet på grund av covid-19-pandemin. “Det är viktigt att inte ryckas med och köpa bara för att det verkar billigt, fundera över om du verkligen behöver varan och om du har råd”, säger Elin Lindeberg, konsumentrådgivare i Göteborgs Stad, som tipsar om fem saker att tänka på när du handlar på nätet.

Konsumentrådgivare Elin Lindeberg har flera viktiga tips för hur du näthandlar säkert inför jul. Foto: Konsument- och medborgarservice

Det finns en uppsjö av företag som säljer varor på internet och Elin Lindebergs första råd är att kolla upp företaget du tänkt handla från, särskilt om det är första gången du handlar därifrån.

– Googla, läs recensioner för att se vad andra konsumenter tycker om företaget. Gå in på företagets hemsida för att se vilket land det är registrerat i, för det kan påverka vilka rättigheter du har.


1.Finns det kundtjänst?

 Kontrollera hur du kan komma i kontakt med företaget. Finns det kundtjänst? Har företaget en mejladress synlig på sin hemsida? Vad har det för postadress och telefonnummer?

– Läs köpvillkoren, hur lång tid det tar innan du får varan och om det tillkommer avgifter för frakt, tull och liknande.

 

2. Se upp för dolda abonnemang

 Det andra rådet gäller hur varan ska betalas. För det första är det viktigt att se till så att totalpriset framgår innan man klickar på köpknappen. Här är det också bra att läsa villkoren så att det inte finns någon dold abonnemangsfälla eller liknande som du tackar ja till.

– Det finns vissa företag där du får handla för medlemspris, i villkoren framgår det att du då blir medlem och ska betala en summa varje månad för att få ta del av medlemspriserna.

 Det är bra om det går att välja hur du vill betala, att det finns olika alternativ och inte bara bankkort.

– Här brukar vi rekommendera att du betalar mot faktura eftersom det är det säkraste sättet, då behöver du inte betala förrän du får varorna. Du har också rätt att hålla inne betalningen om en vara blir försenad eller om det är fel på varan, att då inte ha betalat är det bästa påtryckningsmedlet du kan ha som konsument.

Undvik avbetalning

 Men det som är viktigt när du handlar på faktura är att se till så att du har pengar att betala den med när det är dags och att dubbelkolla om det tillkommer några avgifter för att du väljer faktura. Det är också viktigt att betala fakturan i tid för att slippa påminnelseavgifter.

– Utgångspunkten är att har du inte har pengar så ska du inte handla. Undvik avbetalning och om du ändå väljer att handla på avbetalning, dubbelkolla vad det är för kostnader som tillkommer för det alternativet.


3. Ångra köpet skriftligt

 Det tredje rådet gäller ångerrätten. Elin Lindeberg och hennes kollegor får många frågor om vilka regler som gäller om man väljer att ångra ett köp.

– Inom EU har vi 14 dagars ångerrätt när du handlar på distans, räknat från den dagen du får varan. Om du ångrar dig är bra att ångra dig skriftligt, för då har du ett bevis på att du ångrat dig inom 14 dagar, det är därför det är så bra att kolla om företaget har en mejladress.

Kontrollera returfrakten

 Precis som när du handlar i butik har du rätt att undersöka en vara som du köper på nätet, men inte mer än nödvändigt. Om du till exempel går runt i ett par skor i 14 dagar har du undersökt dem mer än nödvändigt och då har företaget rätt att göra en värdeminskning på varan.

– Kolla returfrakten så att du inte åker på en dyr kostnad om du ångrar ett köp. Det är många företag som bjuder på den men det är ingen laglig rättighet. Utifrån lagen är det konsumenten som ska betala returfrakten om inget annat avtalats.

Finns undantag från ångerrätten

Det är också värt att tänka på att det finns en del undantag från ångerrätten. Resor, biljetter till konserter och evenemang och specialbeställda varor med tydlig personlig prägel är exempel på det. Även digitalt innehåll, som dataspel som du får tillgång till direkt efter köpet.

– För att ångerrätten inte ska gälla ska konsumenten ha godkänt att spelet laddas ner och att ångerrätten inte gäller.


4. Rätt att reklamera

Det fjärde rådet gäller reklamation. Om det är fel på varan så har du oftast rätt att reklamera den.

– Inom Sverige har du tre år och inom EU har du minst två års reklamationsrätt. När man handlar på nätet ska man inte betala någon returfrakt om det är en reklamation, för man ska inte få några extra kostnader på grund av det är fel på varan.


5. Om köp utanför EU

Det femte rådet handlar om köp från företag utanför EU.

– Det finns företag som kan framstå som att de är svenska eftersom de har svensk text på hemsidan. Utgångspunkten är att om de vänder sig till den svenska marknaden så är det svensk lagstiftning som gäller. Men om företaget är registrerat i exempelvis Kina så kan det vara svårt att få dem att agera efter svensk lag och det gör att det kan bli svårt att ångra ett köp eller reklamera en vara.

Något som också är bra att undersöka är hur varorna tillverkas och vilka ämnen de innehåller om du handlar från ett land utanför EU.

– Det är inte säkert att de följer EU-lagstiftningen. EU har starka bestämmelser om vilka kemiska ämnen som får finnas i produkter. Men handlar du från ett land utanför EU kan det vara produkter som innehåller farliga ämnen som har förbjudits inom EU, säger Elin Lindeberg.