Just nu, inför och under julhelgen, är trafiken på Internet intensiv. Allt fler väljer att julhandla på nätet, andra surfar omkring lite planlöst under ledigheten. Tyvärr är det många som råkar illa ut och får en ovälkommen faktura på posten.
Känner du igen något av dessa namn: Exnet.Ltd, Har-Exp.Ltd, Internet-B, eller ScanBill? Företaget verkar byta namn lika ofta som du byter soppåse. Du kanske till och med har fått en ”bluffaktura” från företaget? I så fall är du inte ensam. Konsumentrådgivare Maria Wång på Konsument Göteborg är arg och lite uppgiven.
Måste anses som bedrägeri
– Vi har aldrig någonsin tidigare haft en sådan massiv anstormning av klagomål på en enskild företeelse eller firma, säger hon.
Över tusen konsumenter har under det senaste året hört av sig när det gäller dessa fakturor. Konsumenterna har fått fakturor för att deras datorer blivit uppkopplade mot företagets sidor. I flera fall beskriver konsumenterna hur de fått ”pop up” rutor som inte gått att stänga ned.
Inte någon konsument medger att man har sett någon prisinformation, eller medvetet laddat ned något program.
– Så många människor kan inte ha fel, detta måste anses som bedrägeri, anser Maria.
Försöker skrämma
Polisanmälan har gjorts av mängder med konsumenter, men åklagare Tora Holst beslutade ändå att lägga ner förundersökningen då hon ansåg att uppsåt inte kunde styrkas. Konsumentverket har tillsammans med Svensk Handel och Svenskt Näringsliv begärt en omprövning av åklagarmyndighetens beslut.
I dagsläget finns ännu inget beslut om omprövning.
– Företaget har på alla upptänkliga sätt försökt skrämma konsumenter att betala fakturor genom att hota med högre avgifter och inkassokostnader, säger Maria.
Många är okunniga om hur rättsväsendet fungerar och tror att man får en betalningsanmärkning om ärendet går till inkasso.
Uppkoppling inte bevis på avtal
– Så länge man bestrider till inkasso eller kronofogdemyndigheten, och det är en tvistig fordran, får kronofogden inte utfärda någon betalningsanmärkning, säger Maria.
Det är bolaget som utfärdat fakturan som måste bevisa att de har rätt.
– Enbart en uppkoppling mot deras Internetsidor är inte bevis på att ett avtal har ingåtts. Dessa fakturor ska man absolut inte betala, säger Maria.
– Företaget har så vitt vi vet ännu inte drivit ett enda ärende till kronofogdemyndigheten eller tingsrätten. Detta tror jag beror på att de vet att bevisningen inte håller för en rättslig provning.
Fotnot:
På Konsumentverkets sidor kan du läsa om hur det går till när du blir lurad på nätet, och hur du undviker de vanligaste fällorna. Gå in på: www.internetit.konsumentverket.se
Callmedia – se upp!
Callmedia har tillstånd att bedriva fast telefoni. Bolaget är alltså teleoperatör och tillhandahåller framförallt betalsamtalsnummer till andra bolag. Callmedia fakturerar sedan abonnenten till det telefonnummer som identifieras för Internetuppkopplingen. Konsumentverket har försökt få uppgift om vilka Internetsidor det gäller, men bolaget har vägrat att tala om det.
Även detta bolag har fått mängder med klagomål hos Konsument Göteborg. De flesta har fått en faktura som de ställer sig helt oförstående inför. Även i dessa fall anser konsumenterna att de inte ingått något avtal på Internet eller fått någon prisinformation. Allmänna Reklamationsnämnden har i ett flertal avgöranden som gäller Internetuppkopplingar konstaterat att Call media inte kunnat visa att den person de fakturerat har ingått avtal om att utnyttja tjänsten.
Maria Wång råder även här konsumenterna att bestrida kravet och inte betala om man inte godkänt eller medvetet varit uppkopplad på de sidor Callmedia tillhandahåller.
Skydda dig mot ”kapning”
Den som surfar med modem kan råka ut för en så kallad ”modemkapning”. Det kan bli mycket dyrbart. Konsument Göteborg har kontaktats av personer som fått räkningar på över 18 000 kronor. Modemkapning innebär att ditt modem ringer upp en annan server utan att du kanske märker detta. Uppringningen kan registreras som mycket dyrbara telefonsamtal från din telefon.
Ett sätt att skydda sig från detta är att spärra sin telefon för betalsamtal och utlandssamtal. Det räcker inte att spärra sig hos till exempel Telia om man har en annan operatör, man måste lägga in en spärr hos alla operatörer man använder. Med den kod man får kan telefonen ändå användas av innehavaren för till exempel utlandssamtal.
Ett annat sätt är att ladda ner Konsumentverkets nya program ”Bluffstopparen”. Om någon försöker kapa ditt modem visar programmet en ruta där den varnar för att ett nytt nummer lagts in i din telefonlista. Om du inte godkänner detta kan en felaktig uppkoppling inte ske.