Satsning från budget- och skuldrådgivningen. Vad är egentligen ett sms-lån och vad kostar det att flytta hemifrån? Det är bara några områden inom privatekonomi som diskuteras i podden Ekonomicoacherna. Budget- och skuldrådgivningen i Göteborgs Stad står bakom satsningen och vill att podden ska hjälpa unga vuxna att få bättre koll på sin privatekonomi.

Färska siffror från Kronofogdemyndigheten visar att det har skett en dramatisk ökning – mer än en fördubbling under 2020 – av unga personer mellan 18 och 30 år som ansökt om skuldsanering.

– Det är ett rop på hjälp. Men många unga får avslag eftersom de bedöms kunna betala sina skulder inom överskådlig tid, säger Anette Skogsäter, budget- och skuldrådgivare i Göteborgs Stad.

Inskränker friheten

En betalningsanmärkning hos Kronofogden kan inskränka stort på friheten. Svårigheter att få hyreskontrakt och att skaffa telefonabonnemang är några problem det kan föra med sig.

– Den ständiga pressen, som ett brev från Kronofogden innebär, tror jag är minst lika jobbig.

Unga vuxna är inte den största gruppen som söker hjälp hos budget- och skuldrådgivning i Göteborgs Stad. Men skulder påverkar och stressar många i personens närhet och det händer till exempel att föräldrar hör av sig för att få råd och hjälp, berättar Anette Skogsäter. Med podden vill de jobba förebyggande.

Sju nya avsnitt i januari

De första avsnitten av Ekonomicoacherna kom ut redan 2018. Sedan januari i år finns ytterligare sju helt nya program att lyssna på, som leds av Anette och kollegan Carl Fäldt.

– Vi hoppas att en podd kan vara ett bra sätt att nå ut som ett komplement. Unga vuxna är den primära målgruppen för podden, men det finns mycket information som många har användning av. Vi tänker att människorna runt de unga vuxna – föräldrar, skola och andra organisationer – kan använda sig av den när de ska prata om privatekonomi.

Ekonomicoacherna tar upp ett nytt ämne i varje avsnitt. Vikten av att vara rädd om sin namnteckning och hur man sparar ihop till en buffert i fem steg är två av dem. Avsnitten är mellan 12 och 25 minuter långa. Podden nås via Spotify och Podbean, men även på Budget- och skuldrådgivnings webbsida.

Når ut genom skolorna

Ett annat sätt budget- och skuldrådgivarna når de unga är genom skolorna. Just nu besöker de inga skolor med det finns en digital lösning.

– Många skolor efterfrågar hjälpen när vi erbjuder den. Andra hör inte av sig utan löser det på egen hand. Det är en viktig del i vårt arbete att kunna nå ut för att jobba förebyggande, säger Anette Skogsäter.