"Räntefritt" inte gratis. Postorderbranschens löften om ”betalningsfria månader” låter bra. Men räntor runt 30 procent och räntor på kredit som inte utnyttjas, kan lätt leda in i en skuldfälla, varnar Konsument Göteborg.

– Var och varannan person som kommer till oss för att få hjälp, har problem med postorder- eller e-handelskrediter, säger Admir Jusufovic, budget- och skuldrådgivare på Konsument Göteborg.

Hushållet har kanske stora bostadslån i botten. För att kunna köpa prylar ändå, handlar man på kredit, ofta via postorder.

De flesta postorderföretag erbjuder betalningsfria månader. Och det låter ju bra.

– Visst, det låter jättebra, men tyvärr slutar många att läsa där. Och då tror man kanske att man inte behöver betala ränta för den ”fria” månaden, men ofta är det så, säger Admir Jusufovic.

Höga räntor
En tiomånaderskredit med en betalningsfri månad innebär alltså att man måste betala ränta i elva månader.

En del hushåll väljer betalningsfria månader för att de har så många krediter att de inte har råd att betala av på alla varje månad. Ett par lån väljs ut för betalning en månad och ett par andra nästa månad. På så sätt rullar man ett skuldberg framför sig.

– De flesta prioriterar sina banklån och skjuter postorderkrediterna på framtiden. Men till slut måste de betalas och då kan bägaren lätt rinna över, för det är inga små räntor vi talar om här, säger Admir Jusufovic.

Han tror att många konsumenter utgår från att postorderbranschen har lika förmånliga avbetalningsvillkor som de stora elektronikvaruhusen.

Sista droppen
– Där kan man få bra villkor, eftersom prispressen är hård och konkurrensen stark. Men så är det inte inom till exempel klädbranschen, där ligger de stora aktörerna på 25 procents ränta och uppåt, säger Admir Jusufovic.

Konsument Göteborgs granskning visar att flera postorderföretag har räntor ända upp till 29 procent.

Kanske ger företagen också en högre kredit än vad konsumenten klarar av. Det kan bli den sista droppen som får ekonomin att rasa samman.

– Många som blir beviljade en kredit tänker att om kreditgivaren gjort bedömningen att jag har råd, så kommer jag att klara detta, säger Admir Jusufovic.

Ingen bra affär
– Hela bilden av dina skulder och tillgångar har du ofta bäst själv. Att ta nya krediter om man redan är svårt skuldsatt är att skjuta problemet framför sig, och dessutom förvärra situationen.

En del företag tar även en mindre limitränta på det kreditutrymme som inte utnyttjas.

– Limiträntan brukar ligga runt 0,4 procent. Men även om den är låg, kan det aldrig vara en bra affär för konsumenten att betala ränta på pengar som man faktiskt inte har lånat, avslutar Admir Jusufovic.

Hans råd till den som funderar på att handla på kredit:

• Läs avtalsvillkoren och uppmärksamma hur hög räntekostnaden är innan du bestämmer dig.
• Tänk på att en betalningsfri månad kan verka lockande, men summan ska faktiskt betalas förr eller senare. Det är bara ett sätt att skjuta problemen framför sig.
• Det kan verka lockande med en outnyttjad kredit, men använder du den tar det ännu längre tid att bli skuldfri.