Tips från konsumentrådgivningen. Stressa inte. Gör en lista på vad du behöver och håll dig till den. Undersök vad varan har kostat tidigare, så att du inte blir lurad. Det är några tips från Göteborgs Stads konsumentrådgivning under Black week och Black friday.

Den här veckan är det Black week och Black friday och försäljningen i butiker och online ökar. Elin Lindeberg, konsumentrådgivare i Göteborgs Stad, hoppas att att konsumenter inte rycks med i köphetsen utan fattar medvetna och hållbara konsumtionsval.

– Stressa inte. Kom ihåg att det kommer andra perioder när det också är låga priser. Företag är bra på att säga att en deal bara gäller i dag eller den här veckan, och det är lätt att tro på.

Planera inköpen

Ett annat tips är att fundera på vad man behöver och planera sina inköp. Skriv upp på en lista vad du behöver och tänk över om det ens är något som du behöver.

– Håll dig till den listan, även om det kommer massa erbjudanden.

Andra alternativ

Om det är något du behöver, kolla om det finns andra alternativ. Det kanske går att köpa det du behöver på andrahandsmarknaden, samma produkt men billigare och med lägre påverkan på miljön.

– Kolla även in smartakartan.se, där man kan dela, låna och hyra hos många verksamheter i Göteborg.

Fysisk butik

Om du ändå känner att det är något särskilt du vill köpa i en fysisk butik så är det viktigt att kolla om butiken har öppet köp eller bytesrätt.

– Du har ingen laglig rätt att lämna tillbaka något om du köpt det i en fysisk butik. Det är vanligt att butiker inte har öppet köp när det är rea.

Butik online

Om du tänker handla på internet så är det viktigt att kolla upp företaget som du tänkt handla av. Det är lätt hänt att man vill handla så billigt som möjligt.

– Då kanske man handlar från sidor man inte handlat från tidigare, de kanske är registrerade i länder utanför Eu. Då kan det tillkomma andra kostnader, som tullavgifter och höga fraktkostnader.

Ångerrätt med eftertanke

När du handlar på internet har du ångerrätt. Men Elin Lindeberg uppmanar att använda den med eftertanke.

-Det är vanligt att man beställer hem flera storlekar av samma produkt för att returnera de som inte passar. Det har man rätt till enligt lagstiftningen, men det bidrar också till ökade utsläpp.

Titta på prisutveckling

Elin Lindeberg tipsar också om att kolla på en produkts prisutveckling innan man köper. Det finns prisjämförelseverktyg på internet där det går att gå ganska långt tillbaka för att se vad priset legat på tidigare, så att man inte blir lurad. Konsumentrådgivarna i Göteborgs Stad håller på med en prisundersökning inför och under Black week och Black Friday.

-Det finns regler kring hur en rea ska vara. Ett företag får inte höja priset precis innan en rea. Det är klassisk fuskrea, att företagen marknadsför priset som lägre, men att det är samma som vad varan kostar i vanliga fall.