Konsumentrådgivarna tipsar. Tänk igenom vad du verkligen behöver innan du shoppar. Kolla så att rabatten verkligen är en rabatt. Och – undvik kredit eller delbetalning. Tre tips från Göteborgs Stads konsumentrådgivning om hur du handlar smart på Black friday och i den kommande julkommersen.
Som konsument kan det vara klokt att undersöka vad en reavara kostat tidigare – hur stor är egentligen rabatten? Foto: Louise Ek
– Jag tycker man ska tänka igenom vad man behöver och hur mycket pengar man är beredd att lägga innan man köper något – ha en plan, helt enkelt, säger Gunnita Arvidsson Löfving.
– Man ska handla medvetet, och inte låta sig dras med av känslan att ett köp är ”once in a lifetime”. Ta i stället en funderare på om du verkligen behöver den där varan, säger Isabel Medina Reyes.
Gunnita och Isabel är budget- och skuldrådgivare, och kommer i sitt arbete i kontakt med människor som söker hjälp när de har svårt att betala sina skulder – som ofta åtminstone delvis beror på konsumtion. De brukar se en topp där extra många söker råd och stöd i mitten av våren, vilket kan bero på att människor har handlat för mer än vad de har haft råd till under höstens stora realisationstillfällen och julhandeln.
Direktbetalning säkrare
Gunnita och Isabel tycker sig se att delbetalning blir allt vanligare i följden av det kontantlösa samhället och att allt fler varor köps på nätet.
– Det vore illa om normen blev delbetalning i stället för direktbetalning. Det finns alltid en risk förknippat med att köpa på kredit och ofta blir det dessutom dyrare, säger Gunnita.
Louise Ek. Foto: Lo Birgersson
Kampanj i köpcentrum
I samband med Black friday den 29 november driver konsument- och medborgarservice en kampanj i sociala medier och på digitala skärmar i olika köpcentrum. Med budskap som ”Låna är det nya svarta” och ”Byta är det nya svarta” uppmanas människor att göra genomtänkta val, och exempelvis använda delningstjänster i stället för att köpa nytt. Målet är att ge människor en tankeställare om konsumtion och hållbarhet.
Liksom Gunnita och Isabel tycker konsumentrådgivaren Louise Ek att det finns flera saker man som konsument bör vara uppmärksam på inför stora reor som Black friday.
– För det första så vill jag gärna uppmärksamma själva begreppet rea – vad är det och hur vet man att det är det? Handlar vi bara för att det står att det är rea, och är vi säkra på att priset verkligen är rabatterat, säger hon.
Fejkade ordinariepriser
Det är nämligen inte helt ovanligt att butiker trixar med priserna för att få oss konsumenter att tro att ett köp är mer fördelaktigt än det är.
– Vi gjorde en marknadsundersökning förra året där vi under en längre period följde ett antal varors pris hos olika nätbutiker. För vissa varor fanns under hela perioden ett lägre pris som ställdes mot ett högre ”ordinarie” pris, säger Louise.
Gunnita Arvidsson Löfving och Isabel Medina Reyes. Foto: Konsument- och medborgarservice
Hon tipsar också om att det via prisjämförelsesidor på internet ofta går att kolla vad en vara har kostat tidigare. Det kan vara ett sätt att kolla hur bra ett reaerbjudande verkligen är.
Tänk på plånboken och planeten
– Det finns många olika sätt att lura konsumenterna. Om något känns konstigt eller inte riktigt stämmer med ett erbjudande tycker jag man ska anmäla till Konsumentverket – ju mer de får reda på desto bättre, säger Louise.
Louise tycker att det är bra att vara lite återhållsam när de röda reapriserna lockar. Både för den egna plånboken och i ett hållbarhetsperspektiv.
– Behöver du verkligen handla det som rean driver dig till? Om det du köper fyller ett faktiskt behov kan en rea vara ett bra tillfälle, men man ska inte låta rean skapa behov, säger hon.