Tips från budget- och skuldrådgivaren. Köp inte onödiga saker, sälj prylar du inte behöver och ta med matlåda till jobbet. Det är några tips på hur du kan klara av “fattigmånaden” januari om det är lite pengar kvar i plånboken i väntan på nästa lön. “För att undvika att det blir likadant nästa år gäller det att planera i tid och ha en väl fungerande budget”, säger Ernad Sahman, budget- och skuldrådgivare i Göteborgs Stad.

Januari kallas traditionellt för “fattigmånaden”. Många lägger en stor del av lönen i december på att fira jul och nyår. Det gör att det blir mindre pengar kvar att leva på i januari och för en del kan det bli en lång väntan på nästa lön.

Ernad Sahman, budget- och skuldrådgivare.

– Ett bra sätt kan vara att sätta ett tak på utgifter under jul och nyår. Begränsa sig om man vet att det kommer att bli kämpigt under januari månad, säger Ernad Sahman.

Gör en budget

Då krävs det att man har planerat i förväg och det är något som Ernad Sahman rekommenderar.

– Gör en budget som fungerar. Ett bra sätt är att dela upp pengarna veckovis. På det sättet är det lättare att begränsa sina köp och hålla koll på utgifterna, än om man har en stor klumpsumma.

Få hjälp

Den som inte klarar av att göra en egen budget för hushållet kan kontakta budget- och skuldrådgivningen för att få hjälp.

– Vi arbetar med olika typer av förebyggande arbete och erbjuder budgetrådgivning för att undvika och minska skuldsättning bland göteborgare. Man behöver inte ha ekonomiska svårigheter för att kontakta oss angående budgetrådgivning.

Ta kontakt i tid

Budget- och skuldrådgivningen skulle gärna se att fler tog kontakt angående budgetrådgivning.

– Det finns en tendens att man vill lösa problemet själv och inte hör av sig förrän det gått så långt att de behöver skuldsanering. Något vi strävar efter är att de ska ta kontakt med oss innan dess så att vi kan hjälpa till att göra en budget och undvika skuldsättning, ha kontakt med fordringsägare och inkassobolag för att hitta möjligheter för personen att bli skuldfri.

För många innebär ett nytt år också en nystart, är det många som hör av sig till er i januari?

– Det är allmänt känt att folk hör av sig vissa månader till inkassoföretag och till oss på budget- och skuldrådgivningen. De ringer oss och ber om råd och tips hur de kan klara sin ekonomi. Men vi har ingen tydlig statistik att de ringer på grund av fattigmånaden januari.

Någon statistik finns inte heller på hur covid-19-pandemin slagit mot människors ekonomi när det kommer till fattigmånaden. Om de har mer pengar kvar nu på grund av att de inte rest i samma utsträckning som under normala jular.

– Vi vet att covid-19-pandemin drabbat många ekonomiskt, så vi tror att de kan ha drabbats hårdare även under januari. Att det kan kännas lite tuffare, säger Ernad Sahman.