Den lokala delen i tävlingen Energispaningen är nu avgjord och första och tredje pris gick till två sjätteklasser i Noleredsskolan i Torslanda. Andrapriset gick till Hedens skola på Öckerö. Noleredsskolans klass 6 A går också vidare till regionfinal för Västra Götaland.

Konsument Göteborgs energirådgivare och förvaltningschef Els-Marie Aronsson Kihlström åkte på tisdagen ut till vinnarklasserna i Torslanda och Öckerö. Det blev ett överraskande och mycket positivt mottaget besök eftersom de inte visste något om placeringen.

-Jättekul, det roligaste var att hela klassen samarbetade för att göra affischen, säger Emilia Garpebring, en av eleverna i klass 6 a som vann Energispaningen lokalt.

Klass 6 A går alltså också vidare till den stora regionala finalen i Västra Götaland. Placeringen för de tre finalklasserna kommer att tillkännages på Universeum den 23 maj klockan 14.

I tävlingen för Göteborg, Partille och Öckerö gick första pris till klass 6A i Noleredsskolan, Göteborgs stad. Andrapriset gick till klass 5-6 Skagerack i Hedens skola på Öckerö. Tredje pris fick klass 6 C i Noleredsskolan.

De deltagande klasserna har under läsåret skapat var sin affisch som visar elevernas tankar kring energi och hur vi kan använda energi mer hållbart i framtiden.

”Energi- och miljöområdet är särskilt hett i år”

Just i år hade Konsument Göteborg ett samarbete med Universeum, där de första 25 anmälda klasserna fick komma till Universeum och få energiinspiration av de engagerade gymnasieguiderna.

Närmare 600 elever gick igenom inspirationen kring energi. I Göteborg, Partille och Öckerö lämnades 31 bidrag in. Regionalt lämnade totalt 144 klasser in bidrag.

– Tävlingen har pågått i åtta år, så vi har länge arbetat med att få skolungdomar medvetna om energi-, miljö- och kimatfrågorna. Just i år visar antalet bidrag vi fick in att energi- och miljöområdet är särskilt hett i år, säger Markus Lundborg, energirådgivare.

Fakta | Energispaningen
• Är en tävling för alla 4-6:or i Västra Götalands och Hallands län och är ett roligt sätt att få in energi och miljö i undervisningen.
• Tävlingsuppgiften består av att eleverna i affischform visar upp sina kunskaper om energi.
• Är inne på sitt 8:e år. I år deltog 144 klasser regionalt.
• Arrangörer är Energiråd Väst och de kommunala energirådgivarna i Västra Götaland och Halland.