Lättare att dela med varandra. Dela, låna, hyra eller byta saker blir allt populärare och det kan vara svårt att överblicka alla möjligheter. Nu lanserar föreningen Kollaborativ ekonomi Göteborg och Göteborgs Stads konsument- och medborgarservice smartakartan.se som gör det lättare att hitta delningstjänster.

Länk till Smarta kartan

– På kartan hittar du allt från cykelkök, bytesgrupper och solidariska kylskåp till gratisbutiker, samåkningsgrupper och digitala plattformar. Och nya initiativ tillkommer hela tiden, vilket gör det allt lättare att leva kollaborativt i Göteborg, berättar Emma Öhrwall, ordförande i föreningen Kollaborativ ekonomi Göteborg.

Gemenskap och nya möten
Smarta kartan lanseras idag torsdag 17 november i samband med att Göteborgspriset för hållbar utveckling delas ut till Seouls borgmästare Park Won-Soon. Han får priset för sitt arbete med att göra Seoul till en Sharing City.

– Att dela på resurser är ju smart både för miljön och för plånboken. När människor samverkar mer i sin vardag genom att utbyta varor, tjänster och kunskap ser vi också att det leder till gemenskap och nya möten, säger Tove Lund, planeringsledare på konsument- och medborgarservice.