Servicebutikerna dyrast. När Konsument Göteborg jämförde priserna på receptfria allergitabletter hittade de prisskillnader på över sex kronor per tablett beroende på försäljningsställe. Dyrast var Pressbyrån och 7-Eleven som också hade få sorter att välja mellan.

Konsument Göteborg har undersökt priser på sju apotek, tre livsmedelskedjor, Pressbyrån, 7-Eleven och ett internetapotek. I undersökningen ingick receptfria allergitabletter med de verksamma ämnena Loratidin, Cetirizin och Ebastin.

Störst prisskillnader är det på tabletter med Loratidin. Tabletter med detta ämne säljs under olika namn – därför är det en god idé att jämföra priser mellan olika fabrikat och försäljningsställen.

Planerade inköp bäst för plånboken
Allra dyrast är det att handla medicinen i servicebutikerna. De saluför dessutom bara de dyrare fabrikaten. Även de undersökta livsmedelsbutikerna har endast de dyrare varianterna i sitt sortiment, men deras priser är ungefär samma som hos apoteken.

Priserna hos de olika apotekskedjorna är relativt lika både för dyrare och billigare preparat.

– Smartast för plånboken är att planera för pollensäsongen och kanske ha medicin hemma så man inte behöver rusa ut kvällstid till en servicebutik. I de flesta fall är det allra billigast att handla medicin på internet, men det kräver också större framförhållning, säger Lotta Gustafsson, konsumentrådgivare på Konsument Göteborg.