Antalet rättvisemärkta varor ökar och vissa affärer har fördubblat sitt utbud. Det visar Konsument Göteborgs undersökning av tolv stora livsmedelsbutiker. Till skillnad från förra året har det dessutom blivit möjligt att köpa rättvisemärkt även utanför centrum.

Det är andra året i rad som Konsument Göteborg genomför en undersökning av stadens utbud av rättvisemärkta varor. Årets granskning visar att det i dag är mycket lättare att vara medveten konsument oavsett var i staden man bor.

– Förut var utbudet koncentrerat till innerstan, nu är det mer utspritt, säger Els-Marie Aronsson Kihlström, chef på Konsument Göteborg.

Netto sämst i klassen

Nästan samtliga undersökta butiker hade i årets undersökning ökat sitt utbud. Störst förbättring visade ICA Kvantum i Frölunda, medan Netto på Odinsgatan vid undersökningstillfället inte hade en enda rättvisemärkt vara i sin butik.

Den i huvudsak positiva utvecklingen tror Els-Marie Aronsson Kihlström främst beror på en medveten satsning från livsmedelbranschens sida. Men det handlar också om att konsumenternas efterfrågan har ökat.

– Dessutom finns det ett stort antal nya rättvisemärkta produkter i dag, som till exempel rättvisemärkta rosor, vin och olika frukter, säger hon.

4332