Undvik spontanköp! Den 25 november är det Black friday och då har de flesta butiker olika rabatter och erbjudanden. “Mitt första råd är att inte stressa och att tänka igenom köpet, det kommer fler tillfällen med låga priser, säger Johanna Brage, konsumentrådgivare, Göteborgs Stad.

Konsumentrådgivaren Johanna Brage tipsar om att inte stressa och att tänka över köpet under Black friday.

Black friday är en stor shopping- och readag i USA som sedan några år tillbaka även finns i Sverige. Då passar många på att handla till sig själva och inte minst julklappar.

– Om du behöver köpa något nytt kan det vara bra att skriva en lista på vad du behöver och sedan hålla dig till den för att göra mer hållbara konsumtionsval och undvika spontanköp, säger Johanna Brage.

Köp bara om du har råd

Det kan också vara bra att bestämma hur mycket pengar man ska spendera och tänka på att inte köpa för pengar som man inte har.

– I stället för att köpa på kredit kan det vara bra att spara pengar tills man har råd att köpa det man faktiskt behöver.

Kontrollera priset

När det gäller priset på varan är det bra att kontrollera så att det verkligen är så bra som det ser ut. Där kan man gå in på prisjämförelse-sajter och se hur prisutvecklingen varit på den vara man tänker köpa.

– Det finns en ny bestämmelse i prisinformationslagen som tydligt reglerar prissänkningar. Om ett företag anger att de sänkt priset ska de även ange det tidigare lägsta priset de haft 30 dagar före prissänkningen.

Öppet köp eller bytesrätt?

Om du handlar i en fysisk butik kan det vara bra att ta reda på om den erbjuder öppet köp eller bytesrätt. Det är butikerna som bestämmer om de ska ha det.

– Det är vanligt att en del butiker inte erbjuder öppet köp eller bytesrätt på reavaror, så det är bra att veta om det skulle vara så att man ångrar sig.

När du handlar online

Om du handlar online så kan det vara bra att kolla upp företaget om man inte handlat av det tidigare. Till exempel genom att läsa vad andra konsumenter tycker om företaget.

– Det kan också vara bra att kolla om man kan komma i kontakt med företaget genom att titta på vad det finns för kontaktuppgifter.

Var misstänksam

Det är också alltid bra att vara misstänksam mot extremt billiga erbjudanden eller mirakulöst bra produkter.

– Ser det för bra ut för att vara sant så är det troligtvis det!

Laga eller köp begagnat

Sist men inte minst kan det vara bra att fundera på om du verkligen behöver köpa något nytt.

–  du använda dig av det du redan äger? Kan du laga något som är trasigt i stället för att köpa nytt? Det finns också andra alternativ till att köpa nytt, det är att köpa begagnat och det är oftast billigare än att köpa nya varor, säger Johanna Brage.

Göteborgs Stad erbjuder konsumentrådgivning kostnadsfritt till alla göteborgare, se kontaktuppgifter nedan.