Fick fler klagomål än hantverkare. Hantverkare och försäljare av hemelektronik har länge legat i topp när Konsument Göteborg summerar sina ärenden, men förra året rusade teleoperatörerna upp till en mindre smickrande topplacering av listan. Vad det beror på är oklart, men visst finns det ett samband mellan hur måna företagen är om att fortbilda sig, och hur många klagomål de får.
– Jag begriper faktiskt inte vad de sysslar med, men förra året var rent bedrövligt för flera av teleoperatörerna. Visst har de många kunder, men det har Ikea också! säger konsumentvägledaren Tomas Borgenstrand på Konsument Göteborg.
Efter att ha summerat 2012 års arbetsinsatser kan han till exempel konstatera att Tele2 ensamma stod för 179 tvister med olika konsumenter, en ökning med hela 187 procent jämfört med året innan, medan möbeljätten Ikea tog emot 21 klagomål.
– De andra teleoperatörerna, som Telenor, Comviq och 3, är inte mycket bättre än Tele2. Telia gick det ”bäst” för och då hade de ändå hela 68 klagomål, säger Tomas Borgenstrand.
Oförskämd kundtjänst
Klagomålen handlar dels om att de utlovade produkterna och tjänsterna inte fungerar, dels om kundtjänsternas bemötande. Något som drabbat bland annat många av bostadskoncernen Framtidens hyresgäster.
– De har gjort en satsning kallad Framtidens bredband, där man dragit fiberkabel till hyresgästerna och sedan, till skillnad från många andra fastighetsägare, tillåtit flera operatörer att konkurrera för att göra det bättre för de boende.
Tyvärr har teleoperatörernas agerande sedan gjort allting sämre.
– Det har varit alltifrån aggressiva försäljningsmetoder där man lovar guld och gröna skogar, till kundtjänster som negligerar de berättigade klagomål som sedan kommer när löftena inte infrias. Kundtjänsten har hänvisat tillbaka till försäljarna, som då skällt ut kunderna, eller så har man lovat att höra av sig men aldrig gjort det. Ett brott mot en av kundtjänstens mest fundamentala uppgifter! säger Tomas Borgenstrand.
Mer rutinerade renoverare
En bransch som däremot har en positiv utveckling är byggbranschen, som utgör en allt mindre andel av de cirka 70 samtal om dagen som kommer till Konsument Göteborg. Klagomålen på hantverkare minskade med hela 18 procent mellan 2011 och 2012.
– Mycket glädjande, även om vi inte riktigt vet vad det beror på! Först tänkte vi att det kanske var färre som använde Rot- och Rut-tjänster förra året, men sedan fick vi höra av Skatteverket att det var det inte alls, utan tvärtom. Kanske har privatpersonerna nu blivit så vana vid att anlita hantverkare att de lärt sig att upprätta skriftliga kontrakt och avtal, och inte bädda för problem genom att nöja sig med löpande räkning och muntliga avtal, säger Tomas Borgenstrand, som också hoppas att de oseriösa hantverkarna börjat slås ut i konkurrensen.
Butiker vill agera rätt
Ett annat gammalt spöke som gjort en uppryckning är försäljarna av hemelektronik. Från att år 2008 haft nästan 2 000 klagomål på sig var man under 2012 nere på ”bara” 877. En del av den äran tar faktiskt Konsument Göteborg åt sig.
– Vi har lyckats få ett väldigt bra samarbete med den branschen och genomför regelbundna utbildningsinsatser med återförsäljarna. De visar att de verkligen vill agera rätt och enda sättet att göra det är att skaffa sig kunskaper. Ett bra exempel är den butikskejda som hyrde in oss för en halvdags utbildning av hela personalen när de skulle öppna en ny butik i höstas. För tre år sedan hade deras då enda butik 188 klagomål, nu har de tre butiker men fick ”bara” 88 klagomål tillsammans, säger Tomas Borgenstrand, som önskar att fler branscher var lika måna om utbildning.
– Vi bjöd in alla teleoperatörer som är verksamma i Göteborg till ett informationsmöte men inte en enda människa dök upp! Vi får inte ens tag i ansvariga personer i företagen för att diskutera, så de vill uppenbarligen inte och vi kan inte tvinga oss på dem.