Budgetrådgivarna ger stöd. För många känns det skamligt att erkänna att man inte har koll på sin ekonomi. Men faktum är att många göteborgare har erfarenhet av att ha fastnat i ekonomiska härvor. Förra året kontaktade över tretusen personer budget- och skuldrådgivningen för att få hjälp att reda ut sin situation.

Budget- och skuldrådgivningen på Ekelundsgatan ger råd till alla göteborgare om hur man kan planera sin privatekonomi, oavsett om man har ekonomiska problem eller inte. Men många kommer först när det har gått väldigt långt, berättar Carl Fält, en av tolv budget- och skuldrådgivare.

– Jag tror att det delvis handlar om att det är skambetonat att inte ha den kontroll på sin ekonomi som alla kräver av en att man ska ha.

Om personer blivit så svårt skuldsatta att de inte kan betala sina skulder på många år kan skuldsanering vara det enda sättet att lösa situationen. Tar man däremot itu med sina problem i ett tidigare skede blir det betydligt lättare. Då går det ofta att komma överens om en avbetalningsplan med den eller de man är skyldig pengar.

Olika skäl till ekonomiska problem
Det kan finnas många skäl till att personer tappar kontrollen över sin ekonomi och kontot konstant står på minus. Ofta handlar det om att en persons livssituation har förändrats, exempelvis genom att man blir sjukskriven eller uppsagd från sitt jobb.

– Man kanske har tagit lån för att köpa en bostad och har höga månadsinbetalningar. Då kan ekonomin bli väldigt sårbar om man behöver gå på a-kassa ett tag.

Enligt Carl Fält kan personer i alla inkomstklasser hamna i skuldhärvor, när pengarna inte längre rullar in i samma takt som de rinner iväg.

– Med högre inkomst så kommer det ofta högre utgifter också. På det sättet kan man bli lika sårbar som någon med låga inkomster, säger Carl Fält.

Enkla hjälpmedel för att få kontroll
Grunden för att få koll på sin ekonomi är att skaffa sig överblick, enligt Carl Fält. Tack vare dagens teknik är det enklare än någonsin.

– De flesta använder sitt bankkort att betala med och då kan man se historiken för utgifterna i sin internetbank. Ett enkelt sätt är att ägna några minuter varje vecka åt att titta vad man har handlat för den senaste tiden, och vad man har kvar.

Ett annat råd som Carl Fält brukar ge är att fundera igenom hur utgifterna fördelar sig över året och spara till exempelvis semester och julklappsinköp. Han har nämligen sett flera exempel på att det är vid sådana tillfällen som ekonomin börjar trassla till sig.
– Det kan vara barn som vill ha speciella julklappar, som föräldrarna egentligen inte mäktar med att köpa. Men så kan de inte stå emot önskemålen, och lånar pengar.

Många vänder sig då till kreditgivare som lånar ut pengar på kort varsel, med villkoret att pengarna ska betalas tillbaka inom 30 dagar. Då ofta med rätt saftiga avgifter och räntor.

– Om man inte har pengarna när lånet ska betalas finns risk att man lånar pengar igen. Då hamnar man lätt i ett ekorrhjul där man tappar kontrollen.