För den som vill handla rättvisemärkta varor är det bäst att bo i centrum. Det visar Konsument Göteborgs nya undersökning av tolv stora livsmedelsbutiker. Bara två av de undersökta butikerna hade ett godkänt utbud. Sämst var det i stadens östra delar.

Undersökningen genomfördes under två veckor i månadsskiftet januari-februari. Utbudet hos tolv stora livsmedelsbutiker undersöktes och prickades av enligt en lista med drygt ett 60-tal olika rättvisemärkta varor.

Resultatet visar att rättvisemärkta varor går lättast att hitta i stadens centrala delar. Coop Konsum Avenyn hade 38 av varorna på listan. På ICA Fokus fanns 29 stycken.

Lågprisbutikerna sämst

Övriga butiker i undersökningen uppvisade ett glest utbud. Sämst var det hos lågprisbutikerna i Göteborgs östra stadsdelar. Tre av dem hade inte en enda rättvisemärkt vara i sitt sortiment.

– Lågprisbutikerna satsar inte på det här. Andra orsaker till det dåliga utbudet är en stor okunskap och en tro att ingen vill handla rättvisemärkt, säger Anna Fjellman på Konsument Göteborg.

Planerad även till nästa år

Hon tror att undersökningen kan fungera som en ögonöppnare och öka intresset.

– Vissa butiker har ett stort utbud nischade varor, till exempel en ketchupsort för varje smak, men har ändå inte lyckats få in mer rättvisemärkt i sitt sortiment. Inte ens kaffe, som numer är en vanlig rättvisemärkt vara. Det är synd, framför allt för de kunder som gärna hade valt det, säger Anna Fjellman.

Konsument Göteborg planerar att upprepa undersökningen om ett år.

– Då får vi se om det har blivit någon skillnad, säger Anna Fjellman.

Hela resultatet från Konsument Göteborgs undersökning:

Affär: Antal rättvisemärkta varor:
Coop Konsum Avenyn 38
ICA Fokus 29
Hemköp Nordstan 10
Coop Bäckebol 10
Coop Extra Eriksberg 8
ICA Kvantum Frölunda 9
Hemköp Stigbergstorget 6
ICA Munkebäckstorget 6
Prima Liva Sävedalen 3
Netto Odinsgatan 0
Willys Gamlestan 0
Lidl Galileis Gata 0