Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Övrigt

[Publicerad 2019-04-09]

Korruption ämnet i senaste avsnittet av Inköpsresan

Medverkande i senaste avsnittet av Inköpsresan var Mattias Hedberg, Tomas Brytting, Fredrik Rogö och Henrik Karlsson Foto: Johanna Hellén

Filmad livepodd om offentlig upphandling. Vad är korruption, vad ligger bakom ett korruptionsbeteende och vad kan offentliga myndigheter och företag göra för att motverka det? I senaste avsnittet av den filmade livepodden Inköpsresan berör ämnet många. ”Det är viktigt att alltid ha dialogen om korruption igång”, säger Annelie Gärdmark, kommunikationschef på Inköp och upphandling, Göteborgs Stad.

Podden inköpsresan om korruption – se eller lyssna här:
”Lagen, magen, löpet – fotbollsbiljetter på köpet?”

Inköpsresan är en livepodd gjord av förvaltningen Inköp och upphandling, och drog igång i höstas. Tanken är att det ska bli fyra avsnitt per år.

– Den är främst till för personer som jobbar med inköp och upphandlingar i offentlig verksamhet, säger Annelie Gärdmark, en av initiativtagarna till podden.

Avsnitt två finns nu ute och kan vara intressant för en bredare publik, både företagare och medborgare. Ämnet korruption berör och många har läst om det. Podden tittar på ämnet ur flera perspektiv.

Olika syn på affärsetik
Deltagare i avsnittet är Tomas Brytting, forskare inom organisationsetik, Mattias Hedberg, chief compliance officer på Atea och Fredrik Rogö, upphandlingsjurist på Inköp och upphandling. Samtalet leds av förvaltningsdirektör Henrik Karlsson.

På frågan om vad korruption är behöver svaret inte alltid vara lätt.

– Det finns det som är rent olagligt, det vill säga ett mutbrott, sedan har näringslivet sin syn på affärsetik och allmänheten kan ha en annan. Det är inte svart eller vitt om en viss förmån är tillåten eller inte, säger Fredrik Rogö i poddavsnittet.

Tre råd till medarbetare
I podden ger också Tomas Brytting tre råd om hur man som medarbetare kan förhålla sig när det gäller korruption.

– Det första är lagen – är det här lagligt? Nästa är, hur känns det? Det tredje är att fundera över en eventuell offentlighet kring det hela – vill jag se det på TV?

I avsnittet pratar de deltagande även om hur staden arbetade tillsammans med leverantören Atea i samband med Intraservice-händelsen 2017 då en anställd på Intraservice och en person från Atea haft en affärsrelation där det förekommit förmåner i form av fotbollsbiljetter, middagar med mera. Riksenheten mot korruption valde att inte väcka åtal men det blev en förtroendeskada både mot Göteborgs Stad och Atea.

Se filmat avsnitt eller bara lyssna
Inköpsresan är en livepodd med publik som både går att lyssna och titta på. Filmen finns att hitta på länken nedan och vill du bara lyssna går podden att finna där du hittar andra poddar. Nästa avsnitt av Inköpsresan kommer före sommaren.

– Det ska handla om arbetsrättsliga villkor i upphandlingar, säger Annelie Gärdmark.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se sändningen från kommunfullmäktige 17 oktober

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan mot hedersrelaterat våld och förtryck, Göteborgsförslag om löpande redovisning av Västlänkens kostnader, finansiering av Slottsskogsobservatoriet 2019 och färdplan för avveckling av Rosenlundsverket var några av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 9 oktober. Läs kommunstyrelsens notiser här

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling