Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Kultur & fritid

[Publicerad 2002-11-20]

Kravallerna tillbaka till Göteborg

Monter med föremål från kravallerna

Hannes Westbergs anorak som han hade på sig när han sköts av polisen ställs ut. Det är ett av de föremål i Riksutställningars nya vandringsutställning om EU-toppmötet och kravallerna i Göteborg. ”Toppmötet” har premiär på onsdagen och står utomhus utanför Stora teatern. Syftet med utställningen är att skapa fortsatt debatt om demokrati och makt.

– Vi hoppas att människor ska börja fundera. Vi vill visa på att det är svåra frågeställningar, säger Helene Larsson som är projektledare på Riksutställningar.

Debatt i tornet

Meningen är att utställningen, som består av tre torn, ska placeras där mycket människor rör sig. Den ger inga svar utan ska istället väcka frågor om yttrande- och demonstrationsfrihet, rättegångar och åtal, demokrati och makt. Tornen ska anknyta till den aktuella samhällsdebatten.

Det första tornet i utställningen visar symbolladdade föremål som är kopplade till demonstrationerna i Göteborg i juni 2001. Där finns till exempel en polissköld, ampull för stelkrampsvaccination, meny för middagen på Gunnebo Slott och tre gatstenar.

Skjutne Hannes Westbergs anorak

Till alla föremålen finns också berättelser av dem som hade föremålen och som var med. Ett av föremålen i montern är den skottskadade Hannes Westbergs anorak som han hade på sig när han sköts av polisen. Till detta föremål har Hannes Westbergs pappa skrivit en berättelse om hur han uppfattade det som hände. Alla dessa berättelser kan läsas på Internet, på Stadsmuseet eller i en pärm vid tornet.
33A8.jpg
I det andra tornet visas rörliga bilder från demonstrationerna och EU-toppmötet.

SMS-meddelande

I det tredje tornet får besökarna ha sina egna funderingar om framtiden och om makt och demokrati. De kan antingen lämna skrivna lappar i en brevlåda eller skicka in SMS som visas på en rullande display på tornet.

– Det blir Sveriges första samtidsdokumentation med SMS, berättar Helene Larsson.

Utställningen görs tillsammans med Göteborgs Stadsmuseum som också har en fotoutställning och en installation inne på Stadsmuseet. Till helgen arrangerar Göteborgs Stadsmuseum, i samverkan med Levande Historia, två seminariedagar med debatter och film.

Nå nya grupper ute på stan

Men det är viktigt att just finnas ute på gatan med utställningen menar Helene Larsson.

– Vi vill nå nya grupper. Vi vill nå de där som aldrig går på museum. Nu kan de som bara är på väg till bussen också titta förbi.

Utställningen vid Stora teatern invigs klockan 18 på onsdagen. Men det är bara torn på plats då, det tredje kommer senare i veckan. Utställningen på Stadsmuseet invigs klockan 19 på onsdagen.

I Göteborg pågår utställningen 20 november – 1 december i år, innan den flyttar vidare i landet. Den står på Millenniumplatsen framför Stora teatern i centrala Göteborg.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Beslut i kommunstyrelsen

Göteborgs Stads plan för jämställdhet var ett av de ärenden som kommunstyrelsen
beslutade om onsdag 16 januari. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Göteborgs Stads kalendarium

Sök bland Göteborgs Stads små och stora aktiviteter i Göteborgs stads kalendarium – klicka här!

Se kommunfullmäktiges webbsändning 22 november

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling